lördag 10 november 2007

Supermänskliga Moderater

Cecilia Verdinelli i veckans pappersupplaga av Arbetaren: ”Det är supermänskligt att fela om man är moderatpolitiker. Det är mänskligt att fela om man tillhör medelklassen. Det är ett hot mot vårt samhälles själva grundvalar om man tillhör arbetarklassen eller den arbetslösa klassen.”


Jag tänker på det citatet när jag läser Göran Skytte. Jag tänker på det citatet när jag hörde Catarina Elmsäter-Svärd beklaga sig över granskningen av moderater.

Det handlar faktiskt också om klass. Om klasser med mycket pengar och om klasser med betydligt mindre. Göran Skytte är ännu en i raden av privilegierade människor som gärna sparkar nedåt. Och naturligtvis, slickar uppåt. För det är uppenbarligen skillnad på fusk och fusk.

Visst. Det finns människor som får fel bidrag. Visst. Människor fuskar. Men, det finns också, de som inte får det de är berättigade till. Det finns ett underutnyttjande av socialbidraget som forskning visar, men det är forskning, ingen politiker eller liberal tidning vill ta upp. Det finns också människor som mer eller mindre tvingas ta svartjobb. Sen, naturligtvis, finns de som drygar ut kassan med svartjobb. Men är det inte värre, i ärlighetens namn, att rika människor fuskar av rent giriga skäl? Eller av politiska om man nu tror att det handlar om det. Men, en politisk handling som ingen känner till och som man sen ber om ursäkt för, är inte mycket till politisk handling.

(Men jag vill också tillägga att vi lever i ett samhälle där varje individ nu förväntas arbeta mer och effektivare, stressa mer det vill säga och om arbetsgivaren så kräver: jobba över. Min poäng: det är en samhällspolitisk fråga som gäller mer än fusk.)

Annars är det uppenbart att vi vet att fusket finns. Ju mindre solidariskt ett samhälle blir desto större anledning finns det att fuska, ju större klassklyftorna blir desto mindre blir solidariteten. Sen blir det fusk som vi bestämmer och tycker är fusk. Men ur den borgerliga moralens synsätt är alltid de värsta skurkarna de som har det sämst. De ska kontrolleras, disciplineras och om så behövs bestraffas. Det är sen gammalt.

2 kommentarer:

Faster Sven sa...

Du påstår att Göran Skytte "sparkar nedåt och slickar uppåt". Läs artikeln igen. Han vill att folk ska mätas med samma måttstock, oavsett klass. Det har dina vänsterkollegor, som han med precision påpekar, haft oerhört svårt för i den aktuella debatten.

Swimsuit Issue sa...

Skytte är en idiot. Moderater i maktposition som är lagstiftare utnjyttjar svart arbetskraft. Det som gör det extra vidrigt är att de sätter det i system. Det är inte en barnpassning då och då av någon släkting utan ett systematiskt missbruk av systemet. Samtidigt ger detta skrupelfria städbolag och dylikt incitament för att anställa svart arbetskraft, och man kan gissa vad sådan arbetskraft tjänar. Dessa människor använder sig av organiserad svart arbetskraft och hur många människor tror fåntratten Skytte vill ha ett svart heltidsjobb och inte ett vitt?