torsdag 3 juni 2010

Det Usla Hatet

Antisemitismen är ett ont som florerar, både historiskt och i nutid. Jag har tenderat att emellanåt underskatta det. 

Konspirationsteorierna är många, poppar upp ibland lätt oväntat och med osmaklig och en närmast evig livskraft. Den har använts och används som ett ideologiskt och politiskt maktinstrument, trots bara än en mansålders avstånd till världens mest ödeläggande, industriella folkmord.

Det kommer från höger (klart mest) men även från vänster. Ibland kommer även anti-semitismen från välvilligt inställda liberaler.

Det som alltid varit ett problem, är att det inte funnits någon säker plats. Någonstans att fly där man blir garanterad trygghet och frihet. Det faktum att många försökt fly europa, men blev motade, i samband med andra världskriget är en insikt som bör skapa förståelse för kreationen av Israel. Båten St Louis med över 900 judar som lämnade nazisternas område, men inte fick lägga ankar någonstans och tvingades återvända. Anti-semitismen är anledningen till skapandet av Israel.

Det usla hatet är så extremt tärande. Mänsklighetens största problem.

Utbildning är ett måste. Hatet måste stoppas. Men utbildning i sig räcker inte. Rasism och anti-semitism skapas. Skapas och reproduceras. 

Anti-semitismen är ett unikt hat. Med sin livskraft. Med sina otaliga konspirationsteorier. Förintelsen är på så vis inte något som finns enbart i det förflutna. Därför att hatet finns kvar. Konspirationsteorierna finns kvar. Förnekelsen finns dessutom. (Det är som att bli utrotad på fler sätt. Tänk dig en överlevare som överlevt, sett sina familjer utrotas, mötas av såna som förnekar ens historia, ens tragedi. )

Vi måste få stopp på det.






Inga kommentarer: