tisdag 1 juni 2010

De Vita DN-Liberalernas Oförmåga Att Ha Empati Med Palestinierna Eller Förstå Hur Man Kan Ha Det

Inte oväntat har den låtsasliberala ledarsidan på Dagens Nyheter en smula svårt att förhålla sig till det som har skett när 10 fredsaktivister mördades.

Det som är grund och huvudproblemet för låtsasliberalerna på DN är det “vedervärdiga” Hamas. Om man läser ledarartikeln noggrant finner man att det är Israels taktik som är fel. Man behöver ett regimskifte i Israel. Inte för palestiniernas skull. Som vanligt är det palestinierna knappt värda att nämna för DN-liberalerna.

“Sammandrabbningen” som man så fint och empatiskt kallar det som hände är ett svidande nederlag för regeringen i Israel, menar man. Utan att faktiskt inse att palestinierna dagligen genomgår ett svidande nederlag sedan 1948. Ett nederlag som tog ännu större proportioner för tre år sedan då blockaden inleddes. Men se hur lite av detta som handlar om palestinierna i vita DN-liberalers ögon:

”Tre års formell blockad tillsammans med Egypten kombinerat med militära ingripanden har lett in i en återvändsgränd.

Visserligen når många varor fram till Gazaborna via Israel och genom att blockaden dagligen utmanas landvägen. Men vreden och hatet mot den judiska staten tilltar, samtidigt som den vedervärdiga Hamasregimen sitter i orubbat bo.”

Lägg märke till hur det hela helt och hållet är ett försök till att få problemet att vara ett palestinskt och att det är upp till Israel att lösa ”det palestinska problemet.” I detta menar DN att man bör samarbeta med den korrupta, impopulära, förintelseförnekande, odemokratiska, lydhunden Abbas. Hamas vill utplåna Israel, menar man, utan att skriva att Hamas alltså har accepterat tvåstatslösningen, vilket innebär att man inte vill utplåna Israel. (Ytterligare ett tillägg är att det anti-socialistiska Hamas inte skulle ha varit så här stora om det inte vore för att övriga palestinska politiker korrumperats och misslyckats. Hamas är inte bra för Palestina, men det är sannerligen inte Fatah heller.)

Man skriver alltså bland annat att “många varor” når Gaza (som om de själva skulle vara nöjda i sina hem om friheten att välja det de själva anser att de behöver inte vore deras egen). Det är oerhört beklämmande att man inte kan ta fullständigt avstånd från en blockad och belägring och ockupation av Gaza som Israel ägnar sig åt. Istället finns där “ett legitimt intresse” att förhindra att tunga vapen inte når det ockuperade och belägrade Gaza. Snarare verkar DN-liberalerna anse att det var rätt att få stopp på båtarna, men att metoden var fel. Skjut sönder propellern liksom. Vad är problemet?

Var finns det legitima i själva blockaden? I att Israel får tunga vapen att ockupera och belägra Palestina med? Varför får Israel ha kärnvapen?

Bilden som “tonar fram är besvärande för Israel“. Men verkligheten är besvärande för palestinierna som berövas sin frihet av Israel.

Även DN spekulerar i att soldaterna kunde ha agerat i självförsvar.Konvojen var nog tänkt att provocera, menar man. Även om DN menar att det inte försvarar att man dödar 10 människor, så finns det något oerhört bisarrt i det hela. Man accepterar alltså tanken att fullt beväpnade soldater som olagligen bordar ett biståndsskepp faktiskt inte är den som angriper utan ägnar sig åt självförsvar. Men att självförsvaret övergick i övervåld. Hur bisarrt är inte det?

En annan fråga som jag skulle vilja ställa till diverse vita privilegierade låtsasliberaler: Får man försvara sig mot Israel? Får man göra motstånd mot en apartheidstat som gång efter gång kränker mänskliga rättigheter?

Jinge.

Inga kommentarer: