tisdag 7 augusti 2007

Kina, OS Och Mänskliga Rättigheter

Ett år till OS i Kina. Landet som kapitalisterna älskar och som liberalerna älskar att i ord kritisera. Men där man avrättar folk som vanligt, även om antalet tydligen gått ned. Begår övergrepp mot människor som protesterar mot sådana saker som OS. (Jag läste för övrigt att var fjärde fånge i världen finns i USA. Jag tror att det är fel. Även om USA har oproportionerligt många människor fängslade tror jag att just siffran var fjärde bland annat beror på att vissa länder helt enkelt för felaktig statistik. Kina kan mycket väl vara ett. Man tillhör sådana länder som gärna ljuger om vissa saker. Som HIV och AIDS även om man öppnat sig på senaste tiden.)

I den senaste utvärdering av situationen i Kina gjord av Amnesty har man dokumenterat att ett stort antal människorättsaktivister i Peking fortfarande sitter i så kallad ”husarrest” och står under hård polisbevakning. De förhindras därefter att resa utomlands eller inom landet och varje steg de tar kontrolleras av myndigheter. Samtidigt är aktivister i andra delar av landet utsatta för ökade övergrepp och trakasserier. Därutöver drabbas uighurerna av "kriget mot terrorismen".

...Och i den olympiska andan: Ye Guozhu was sentenced to four years' imprisonment in 2004 for his opposition to forced evictions in Beijing associated with construction for the Olympic games. It emerged during 2006 that Ye had been tortured while in detention. He was reportedly suspended from the ceiling by the arms and beaten repeatedly by police in Dongcheng district detention centre, Beijing, and also reportedly tortured in another prison in the second half of 2005.

OS medför en form av socialt arbete. Man städar upp bland obekväma människor. OS må vara en form av globalt nöje men ger också något av en falsk illussion av att vi alla har chansen. OS-medaljerna går i regel till de rika och mäktiga, som ofta även är de som har medel att fuska. (Och i gamla DDR var det mer fusk än idrott. Mer propagandamedel än sport.) Och de som kan beskåda det hela på plats är de privilegierade.

2 kommentarer:

Jinge sa...

Jag har för mig att antalet fångar i USA är närmare tre miljoner. Var hundrade innevånare..

Paolo Pissoffi sa...

Från länken ovan: "In December 2006, some 2.25 million persons were being held in the nearly 5,000 prisons and jails that are scattered across America’s urban and rural landscapes."

Rättvisan i USA är ju dessutom rasistisk. Exempelvis så straffas innehav av droger som svarta använder hårdare än droger som vita använder.

Men branschen är också ett sätt att tjäna pengar på överflödiga människor. Branschen är skitbra på flera sätt. Sysselsätter människor och fångarna kan producera varor för skitsummor. Så kan man få ut mervärdet.

Finns mycket att tillägga om det, men det får bli i en annan kommentar.