torsdag 30 augusti 2007

Kriget Mot Terrorismen Eller Kriget Mot Iraks Kvinnor

Det är sen gammalt. Kvinnor drabbas hårt i krig. Ibland våldtas de som ett medel i kriget. Eller så drabbas de av krigets följder och verklighet (inte av bombliberalers utopi). I Irak tvingas kvinnor fly. Ibland tvingas de till prostitution. Och ibland övergår till ofta. Över 50 000 kvinnor av de som flytt har tvingats till prostitution. Många blir till knulldockor för män som motsatte sig kriget. Men även de kvinnor som finns i Irak kan tvingas till det av rena överlevnadsskäl. Med ett ofantligt stort antal änkor utan socialt skyddsnät, blir de istället till en form av marknadslösning. Kanske kommer en del serva ockupationssoldaternas begär. Där finns även den skam som följer. (Men skammen att utnyttja kvinnornas desperation är uppenbarligen inte lika stor. Logiken följer av mannens tolkningsföreträde till kvinnans kropp.) Lägg därtill att det blivit allt farligare att bli gravid och föda barn i Irak. Dödstalen stiger med den försämrade vården och hygienen.

http://www.zmag.org/content/showarticle.cfm?SectionID=15&ItemID=13636

(Men kanske borde man ändra det här budskapet. Det klagas ju från ett speciellt håll på att rapporteringen från Irak är för negativ. Budskapet kanske kan bli likt det Homer säger till sin son, när Bart har sagt att "This is the worst day of my life." Homer tröstar med armen om sin son: "This is the worst day of your life, so far.")

1 kommentar:

Rawias Morra sa...

En kompis som besökte Amman ringde mig igår och berättade att han hade gått in på ett internetcafé för att kolla sitt mail. Han fick ingen ro för alla irakiskor som flockades kring honom. De är så desperata, att unga kvinnor bjöd ut sig till honom, som är över 60 år. Själv far till vuxna barn. Han var så ledsen att han knappt kunde prata.