tisdag 28 augusti 2007

Norman Finkelstein Versus Israellobbyn.

För ett tag sedan såg jag en debatt som handlade om huruvida Israels lobby var för stark i USA eller inte. Debatten ägde rum i Oxford och sändes på BBC. På sidan som argumenterade för att israellobbyn var oproportionerligt stark och hade stort inflytande fanns Andrew Cockburn och Norman Finkelstein, på den andra sidan befann sig, det vill säga den som hävdade att den inte hade speciellt stort inflytande, en journalist från London Times, David Aronowitz, och en företrädare för AIPAC. Debatten avslutades med en omröstning. De som ansåg att lobbyn var för inflytelserik vann överlägset. Men kanske är den här historien med Norman Finkelstein ändå ett större bevis för vem som har rätt. Akademisk frihet? Yttrandefrihet?

När israellobbyn vinner förlorar yttrandefriheten och de sanna demokratiska värderingarna. Det är sen gammalt.

2 kommentarer:

alandalus sa...

Intressant debatt du länkade till. Cockburn sade en tänkvärd sak angående de jämförelser som ibland görs mellan Israellobbyn och andra lobbygrupper som NRA:

"We've had comparisons with the National Rifle Association (NRA) which is very powerful, supremely powerful in congress. But you can get up and run for office against the NRA or gun control with no one trying to demonize you or drive you out of public life. That's different with the Israel Lobby. It crosses the congress, the executive branch and it's in the culture, in the media"

Paolo Pissoffi sa...

Ja. Det har du rätt i. Bra citat.