lördag 7 april 2007

Den Komplicerade Kärleken Till Ett Lag - del ett


Allsvenskan har börjat och på måndag spelar AIK inför c:a 25 000 åskådare. För mig har AIK alltid gett en extra dimension till livet. Det kommer ju alltid en ny säsong. Och då jävlar!

I Aftonbladet skriver doktoranden Fredrik Persson om fotbollssupportrarna och dess tillvaro i en alltmer kommersialiserad värld.

"Popcornpubliken har blivit norm även i Sverige. Läktarna ska fyllas av nyttiga konsumenter, inte av supportrar som lider, ställer krav, och högljutt och färgstarkt gör sin röst hörd. Talande nog var det vd:arna – inte ordförandena – för de tre stora Stockholmsklubbarna som i Expressen (7 feb) krävde hårdare lagstiftning och hävd sekretess mellan polis och klubbar. Alla med inblick i fotbollens säkerhetsarbete vet att ett sådant informationsutbyte redan äger rum. Den engagerade fotbollspubliken utsätts för en repression som skulle accepteras i få andra sammanhang. Utanför arenorna bedrivs polisiär punktmarkering med identitetskontroller och drogtester, systematiska i sin godtycklighet. Vid match är förbud mot framförandet av politiska budskap, regler för flaggors utformning, närgången visitation och kameraövervakning legio.

Storebrorsskriken efter hårdare tag är ett påtagligt hot mot den vitala och aktiva fotbollskultur många känner och älskar. De utgör samtidigt ett tidstypiskt angrepp mot en karnevalistisk frizon i ett kommersialiserat och konformistiskt samhälle."

Inga kommentarer: