torsdag 19 april 2007

Le Pen: Att Hata Vissa Mer Än Andra

Av och till pekar man på den ökande anti-semitismen i europa och i Sverige. Frankrike har ofta använts som exempel. Frankrike har ju en historia som anti-semitiskt (minns Dreyfus-affären). Men samtidigt har man varit tysta om det ökade hatet mot muslimer och araber. Rasismen har trots allt alltid funnits där också. Vinnare när hatet, rädslan och fördomarna ökar är yttersta högern.

När Frankrike skulle rösta om en gemensam EU-konstitution, försökte många hänvisa till Le Pen och Auschwitz, och visa på att det vore någon form av nationell idioti att rösta nej. Som om det bara handlade om det. Le Pen används nämligen av både delar av vänstern och högern som en symbol och som ett övertalningsknep: att rösta nej vore att rösta med Le Pen. Ett annat problem är att man inte vet hur man ska möta hotet av Le Pen, mer än att gå mer högerut. Hårdare tag. Hårdare ord. Samtidigt sägs det att Le Pen har rört sig åt andra hållet.

Le Pen är anti-semit. Han har visat det öppet. Han ogillar judar. Det är bara det att han hatar muslimer, araber och afrikaner mer. Nu vill han få fler judar att rösta på honom.

- Faktum är att en del judar röstade på mig i valet 2002. De förstår säkert bättre än mig vilka faror landet står inför, i säkerhetsfrågor, sade han häromdagen.

5 kommentarer:

alandalus sa...

Haaretz har tidigare pratat med några judiska Le Pen-väljare:

Le Pen more forcefully emphasizes his well-known opinions: Muslims, or most Muslims, should go back to their countries of origin. The enemy of my enemy has suddenly become a friend. A Jewish doctor in this picturesque town said a few days ago that many of his friends intended to vote for Le Pen. "Of course, because he is the best for the Jews of France," he said.

Dock genomskådar de flesta judar honom och inser att han innerst inne hatar dem själva lika mycket som han hatar muslimer, han har ju som sagt gjort antisemitiska uttalanden genom åren.

På så vis är det en skillnad mellan Le Pens Front National och t.ex. Alleanza Nazionale och Dansk Folkeparti, som är uttalade och fanatiska Israelsupporters och som i det senare fallet ofta besöks av Israels ambassadör. För de judar som inte avskräcks av rasismen är det mer rumsrent att rösta på dessa partier än på en figur som Le Pen.

alandalus sa...

Intressant med en nyfunnen blogg förresten. Jag ska ge dig respekt för din vassa penna. Alltid välskrivet och intressant!

Paolo Pissoffi sa...

Jag får tacka för artikellänken, kommentarerna och berömmet.

Det är hur som helst tragiskt att den globala ojämlikheten och osäkerheten alltid ska gynna hatet, och att detta i sig tyvärr inte ses som en självklarhet för att polarisera mindre, och minska ojämlikheten.

Annars som med en del Israel-supporters, verkar själva stödet i sig, ha lite att göra med Israel och judar att göra, och ha mer med Israels fiender att göra.

Isak BK Aasvestad sa...

"Annars som med en del Israel-supporters, verkar själva stödet i sig, ha lite att göra med Israel och judar att göra, och ha mer med Israels fiender att göra."

Bra analys, jag istämmer faktisk.

alandalus sa...

Jag instämmer delvis. Islamofobi spelar helt klart en roll men jag tror även vurmandet för Israel är av genuin karaktär.

Sverige som en etnokrati av israelisk typ måste vara Sverigedemokraternas våta dröm (däremot har stödet inget med judar att göra).