onsdag 11 april 2007

Osvenskt Att Tigga, Sa Moderaten

Ett förslag om förbud mot att tigga har dykt upp i Malmö av moderaterna. För några år sedan var det en stockholsmoderat som tyckte att hans livskvalité försämrades av att se folk tigga.

Moderaten som ligger bakom förslaget var nyss på Sveriges Radio, och med all sin erfarenhet av promenader i Malmö och socialpolitik kunde han säga: "Det är osvenskt att tigga". Man kan ju så att säga se på tiggarna, sa han med all sin medmänsklighet, att de kommer från östeuropa. Han behövde inga andra bevis för det. Dessutom verkade han anse att det är ju bara att gå till socialtjänsten om man behöver pengar. Men ett problem är ju att många som är berättigade att få socialbidrag aldrig söker. Skälen kan vara flera, det kan vara allt ifrån att man inte klarar av krav som att komma i tid till att man inte klarar av kontrollproceduren och den känsla av underlägsenhet och oduglighet som sprids genom systemet och den påföljande skamkänslan.
För att ha jobbat med socialpolitik i över 20 år verkade han ganska oförstående inför den sociala verkligheten. Men hej, det personliga är politiskt, och han är ju trots allt moderat.

Han verkade dessutom påskina att socialbidragstagarna behövde pengar för att försörja sitt missbruk. Eller som en annan moderat sa: "Socialbidraget ska inte täcka sådant man har lust med."

Men på ett sätt är det här en kamp mellan två moderata syner: den liberala mot den konservativa. Frihet för varje individ att tigga om han vill eller inte mot en förbjudande syn på det hela. Det som enar moderaterna i frågan är dock att de inte har någon egentlig lösning för att hjälpa människor som tigger, inga förslag. Man har inga förslag, samtidigt ökar klyftorna i samhället. Så hur ska vi lösa det här? Borgerliga alliansen sänker skatterna åt de privilegierade i samhället och ökar kraven på de mindre privilegierade. Ska bli spännande att se om vi får mindre sociala problem. Verkligen.

(Inom parantes sagt: men att människor verkar få sämre livskvalité av att se andra tigga verkar vara sant. Och visst finns det människor från östeuropa som tigger. Det verkar ändå finnas en känsla av att det här är Sverige. VälfärdsSverige. Och sånt ska inte ske här. Känslor dyker upp som ingen vet vad de ska göra med: är det dåligt samvete? En del reagerar med ilska, som med malmömoderaten. Bort med tiggarna!)

Inga kommentarer: