tisdag 17 april 2007

Nobody Likes A Quitter

Masoud Kamali avslutar en debattartikel i Aftonbladet med orden. "Demokrati kan inte bombas in i ett land."

Vän Av Ordning, som nu förtiden är folkpartist, vill gå i polemik med Masoud utifrån ett antal aspekter: 1. Det beror på hur man definierar demokrati. Och vi liberaler gillar att välja ut godkända demokratier och peka på icke godkända demokratier. Ibland kan man till och med anse att regelrätta statskupper är mer än okej. Så man kan till exempel hävda att Afghanistan och Irak idag är lysande demokratier, som dock har andra externdemokratiska problem.

2. Man kan också hävda att bara för att man aldrig lyckats tidigare, så betyder ju inte det att man aldrig kommer att lyckas. Övning ger färdighet, så att säga. Man lär sig av sina misstag. Nån gång. För att använda en metafor: Att cykla till exempel är att lära sig att undvika att ramla en herrans massa gånger. Så varför ska man sluta bara för att man misslyckats tidigare? Det är inget bra argument gentemot USA. För som man säger i USA. "Nobody likes a quitter."

3. Är det inte demokrati i europa idag kanske? Hade det inte varit för USA hade vi idag pratat ryskatyska, eller kanske, ryskatyskaarabiskapersiska. Glöm heller inte bort att vi har med muslimer att göra i Iran.

4. Jag menar, som Vän Av Ordnings idol, Thomas Friedman en gång uttryckte det: "Give War A Chance." Vi vet ju liksom inte förrän vi har prövat. Pröva åtminstone taktiken som Friedman ville ha mot Irak innan kriget äntligen blev av. "Blow up a different power station in Iraq every week, so no one knows when the lights will go off or who's in charge." Starta lite kaos. Döda lite människor, om inte direkt, så indirekt, genom att avsaknad av elektricitet försämrar villkoren för hälso- och sjukvården, och som gör att vattnet med stor sannolikhet förorenas. Nån jävla gång ska det väl lyckas.

5. Om vi inte bombar de, bombar de kanske oss. Och om ni nu tror att bomber är farliga för demokratin, så är detta en synnerligen bra anledning för krig. Vi kanske inte bombar deras land till demokrati, men i så fall, gör vi det för att de inte ska bomba bort våran. (Å andra sidan: om de inte gillar demokrati, och samtidigt inte gillar oss, är det inte en bra hämnd från deras sida, att låta oss behålla demokratin? Hm, tål att tänkas på. Per Ahlmark borde kanske rådfrågas, han är ju expert på sånt här.)

6. Vän Av Ordning vill också gärna citera mellanösternkännaren och analytikernas analytiker i frågan Fredrik Malm. "Hizbollahs mål är att döda så många civila som möjligt." Hizbollah har goda kontakter med Iran. Är du civil? Är din familj civil? Älskar du din familj? I rest my case. USA in i Iran! Eller åtminstone deras bomber.

Inga kommentarer: