torsdag 11 december 2008

Besvärlig Och Bråkig: Ditt Kön Är Kvinna

Tidningen Passion For Business har utnämnt Sveriges femtio bråkigaste kvinnor.

”Jag har alltid varit rätt besvärlig och bråkig.”, säger den vinnande kvinnan Carina Lundberg-Markow, direktör på Folksam. Hon är bråkigast. Besvärligast.

Skulle män kunna kallas det? Nej, de skulle vara starka och föra sin talan. Så till er som säger att feminismen inte behövs: Tror ni att det är en slump att kvinnor och män ges olika möjligheter, bedöms olika, och att det som i det här fallet, skulle vara troligt med en lista över de 50 bråkigaste männen? Tänk för en stund hur troligt det scenario skulle vara att den vinnande mannen skulle gå med på en intervju där han säger att han alltid varit besvärlig och bråkig? I en inledning till artikeln skriver man från redaktionens sida: ”Vi måste alla sluta med prinsessfasonerna och lära oss bråka mer.”

Så nu vet ni. Kvinnorörelsens kamp för bland annat lika lön och karriärmöjligheter handlar om att bråka. Året är 2008. Det finns fortfarande mycket att göra.

1 kommentar:

mikael_g_mattsson sa...

Tydligen har Christina inget emot att kallas för "bråkig" - hon verkar snarare stolt för det. Men hon kanske tycker "fel" enligt dig. Eller så har hon inte läst någon genuskurs på universitetet där hon skulle få lära sig att hon är stolt därför att patriarkatet har fått henne att vara stolt över något så dumt som att vara "bråkig".

Dessutom - branschtidningar spetsar i många fall till rubriker och titlar på olika "tävlingar". Glimten i ögat kallas det här i Göteborg ;-)