söndag 1 februari 2009

Tio Skäl Till Varför Kongo Är Världens Farligaste Plats För Kvinnor

"It is more dangerous to be a woman than to be a soldier right now." Ett citat hämtat ur den här artikeln om varför det är så farligt att vara kvinna i Kongo.

De tio nämnda skälen är: Plundrande säkerhetsstyrkor, laglösa miliser, en kultur av straffrihet, naturresursernas förbannelse (We are cursed because of our gold. All we do is suffer. There is no benefit to us.” ), fattigdom (“My job is to beg.” ), en kollapsad hälsovård, interna flyktingströmmar, ett raserat utbildningssystem, ojämlikhet mellan könen och passivitet från Kongos regering och det internationella samfundet när det gäller att skydda kvinnorna i Kongo från alla övergrepp.

Det kan tilläggas att Kongo för närvarande är vid en form av vägkorsning. Gripandet av rebelledaren Laurent Nkunda var kanske ett steg på rätt väg. Men det har inte stoppat övergreppen mot civilbefolkningen och det riskerar att fortsätta. Dessutom måste Rwandas trupper ut ur Kongo, även om gripandet av Nkunda varit ett samarbete mellan Rwanda och Kongo.

Men mitt i allt elände finns det ändå så mycket solidaritet mellan människor i Kongo, där fattiga människor tar emot flyktingar i sina egna hem.

Inga kommentarer: