söndag 8 februari 2009

Birgitta Ohlsson Och Vad Som Upprör En Liberal

Birgitta Ohlsson var idag uppriktigt moraliskt indignerad över att en smällare detonerade under sin demonstration för att Israel ska ha rätten att massmörda palestinier när det behagar Israel och att de ska ha rätten att göra detta utan att någon lägger sig i. Hon talar om yttrandefrihet, hon talar om demokrati, hon talar om mänskliga rättigheter. Men hon nämner inte palestiniernas rättigheter. Palestinierna är inte individer i hennes ögon, de är vägbulor i marken på deras roadmap to peace. Hon är mer upprörd över att en smällare detonerade än över att över 1300 palestinier miste sina enda liv under 22 dagars Israeliskt så kallat självförsvar. De dödade palestinska barnen har knappt hunnit begravas när Birgitta Ohlsson står och håller ett hyllningstal till Israel.

Hon säger att hon står bakom tvåstatslösningen. Men det är Israel som inte låter palestinierna få sin stat. Det är Israel som ockuperar Palestina. Det är Israel som bygger ut sin ockupation på Västbanken och kväver Gaza. Den tvåstatslösning som Israel officiellt erbjuder är en palestinsk stat med begränsat självstyre.

Det är ett brutalt, självutlämnande, osentimentalt budskap hon ger: palestinierna är untermensch, inte värda något av det hon talade om: allt är bara tomma ord när det kommer till palestinerna. Eftersom skulden läggs på de etniskt rensade, de ockuperade, de belägrade, och hon demonstrerar för Israel, så demonstrerar hon för kolonisatörens rätt att förtrycka. Så talar en person som tidigare tycker vi talat för mycket om kolonialism.

Israel existerar som stat. Det väl palestinierna så väl. Det är Israel som attackerar dem. Med F-16, apache-helikoptrar och tanks. De vet mycket väl att Israel existerar. Det är Israel som förnekar de sin vardag. Palestinierna vet alltför väl att Israel existerar. Det är staten Israel som bestämmer över dem. Det är mot staten Israel deras motstånd riktas. Så palestinierna vet mycket väl att Israel existerar. När de begraver sina döda vet de mycket väl att staten Israel existerar. De behöver inte bli påminda om det. De vaknar varje dag upp till den verkligheten. Endast i deras drömmar existerar deras frihet.

Det är Palestina som idag inte existerar som stat. Kan någon påminna Birgitta Ohlsson om det?

4 kommentarer:

paz sa...

Varför handlar det hela tiden om att Israel ska utplånas på Palestinas bekostnad eller att Palestina ska utplånas på Israels bekostnad. Hamas erkänner ju inte Israel. Denna konfrontationspolitik kan ju aldrig leda någon vart. PLO ville ha en tvåstadslösning och det ville israelerna också. Är det inte Hamas som är en olycka för sitt eget folk?

Nadia sa...

paz uppdatera din information. Hamas har erkänt 67 års gränser.

Paolo Pissoffi sa...

Paz// Det handlar knappast om det hela tiden. Det handlar inte ens om det.

Arafat gick och erkände Israels rätt att existera. Se vart det ledde palestinierna, se hur Arafat slutade sina glamorösa dagar.

Hamas är inte ett progressivt parti som jag stöder. Men jag stöder de i ett par saker: 1. deras motstånd mot Israel. 2. att de inte erkänner Israels rätt att existera.

Med det senare menar inte jag att Israel och deras befolkning ska utplånas, bara att jag anser att kravet är ytterligt bisarrt och förödmjukande.

Men som Nadia säger har de erkänt tvåstatslösningen och har därmed i praktiken erkänt att Israel existerar. Vilket räcker. Ta dig en titt och se efter om Palestina existerar idag som stat och hur de stora partierna i Israel tänker sig en Palestinsk stat. Återkom sedan gärna och tala om vilka som söker konfrontationspolitiken och vilka som inter erkänner den andras sidans existens. (Vilket har gamla goda sionistiska anor, med "ett land utan folk", och "det finns inga palestinier)

Tack på förhand.

Paolo Pissoffi sa...

Förtydligande:

när jag stöder Hamas motstånd mot Israel, stödjer jag inte motståndet i form av självmordsattacker (vilket de har slutat med) eller angrepp mot civila.