söndag 8 februari 2009

Ett Namn Dedicerat Till Lisa Bjurwald

Här får du ett namn, Lisa Bjurwald, att ta till dig:
Ahmad A’dnan Ash-Sheikh Yousef, 13 år och kidnappad av ockupanter. Detta skedde när han lekte framför sina föräldrars hus i en förort till Tulkarem, som ligger på Västbanken, där alltså de av väst deklarerat goda infödingarna bor. Soldaterna gjorde vänskaplig och festlig entré genom att avfyra ammunition och ljudbomber. Varför dedicerar jag detta namn till Lisa Bjurwald? Jo, för en tid sedan publicerade Lisa Bjurwald en vädjan om att frige den av palestinierna tillfångatagna soldaten Gilad Shalit. Det var en biblisk vädjan med ett citat ur bibeln: "Dina barn skola återvända tillbaka till sitt land." Vart pojken är förd vet man vid pressmeddelandets publicering inte. Eller när han får återvända tillbaka till sitt land.

I Israeliska fängelser sitter för närvarande 548 palestinier som är fängslade utan att rättegång har hållits. 42 av dessa individer (för att tala ett språk som liberaler förstår, även om det kanske förvirrar de stackars själarna när jag hävdar att även palestinier är individer med namn) har hållits i fängelse i över 2 år. Detta kan man göra därför att man inte anser att palestinierna har samma rättigheter som andra människor.

Problemet är inte en specifik form av rasism, anti-semitismen. Det är rasismen som förnekar den andres lika värde och rättigheter som är problemet. Så länge inte palestiniernas rättigheter är säkrade, är det inte anti-semitism, vi borde tala om först och främst. Det är all den rasism som på daglig basis förödmjukar och bestraffar palestinierna som vi ska tala om. Om vi ska bekämpa anti-semitism och rasism, då ska vi börja värdesätta alla människors lika värde. Bekämpandet av anti-semitismen måste göras samtidigt som man bekämpar den Israeliska rasismen. Man kan inte bekämpa anti-semitismen utan att samtidigt bekämpa rasismen.

Så, därför dediceras namnet Ahmad A’dnan Ash-Sheikh Yousef till Lisa Bjurwald.

Inga kommentarer: