söndag 29 juni 2008

Ockupation Utesluter Liberalism

Palestina är illegalt i Israels ögon. En US-amerikansk besökare får frågan i tullen: ”Hur vet jag att du inte kommer att besöka Västbanken? Hur vet jag att du inte kommer att demonstrera mot Israel? Hur vet jag att du inte kommer att arbeta med palestinska NGO:s?”

Palestinierna är helt enkelt illegala. Israel skyr heller inga medel till att provocera palestinierna.

Jag läser att journalisten Mohammed Omar misshandlats av ockupationens hantlangare. Samtidigt har åter en tonåring dödats av Israel. Sedan avbryts den mördade tonåringens begravning av israeliska ocupationsstyrkor och flera av de sörjande skadas under attacken. Nyheten berättas naturligtvis inte av Nathan Shachar. Hans senaste alster handlade om hur palestinierna brutit vapenvilan. Det rapporteras förvisso även från Nathan att Israel dödade två palestinier innan qassamraketerna skickades från Gaza. Men, trots att Jihad, alltså svarade på en israelisk attack, så är det palestinierna som bröt vapenvilan. Samtidigt har ockupanter/bosättare och israelisk militär fortsatt att gå bärsärk på palestinsk mark och fortsatt att tillfångata palestinier. Israel attackerar dessutom fredliga demonstrationer mot muren.

DN-liberalernas senaste tillskott på ledarsidan har skrivit en vädjan (DN- 25 juni pappersupplaga) om att Hamas måste frige den israeliska soldaten Gilad Shalit. Honom kan vi till och med namnet på. Palestinierna fortsätter vara ointressanta namnlösa offer i DN-liberalernas historierevisionism. De tusentals palestinier som är tillfångatagna talar Lisa inte så mycket om. Men Lisa Bjurwald citerar även en bibelpassage som används i kampanjen för Gilads frigivning. Det är Jeremiah 31:17."Dina barn skola återvända tillbaka till sitt land." Det är en dörr som Lisa Bjurwald kanske inte borde öppna. Det där med rätten att få återvända till sitt land.

Nåväl. Liberalism är svårt, inte bara för svenska liberaler. Det är en närmast omöjlig ekvation för Israel. Ilan Pappe förklarar: A society that endorses a 40-year occupation of another people cannot be a liberal one. A society that discriminates against 20 percent of its population because they are not Jews cannot be described as progressive. The problem in Israel is not the role of religion or tradition; it is the role of Zionism, a very clear ideology of exclusion, racism and expulsion. This ideology allows the army to play a significant role in most of the domestic and foreign policies, and it is probably right to say that Israel is not a state with an army, but an army with a state.

Så hur liberalt är Israel? Förvisso bör Valfri Svensk Liberal skickas på en grundkurs i liberalism, men å andra sidan har liberalismen ofta varit en svår nöt att knäcka för våra liberaler. Man väljer okunnighet före hyckleri. Men Israels liberalism gäller inte alla. Därmed är det inte liberalism.

Fotnot: Libanon-kriget ansågs ju starta med Hizbollahs tillfångatagande av två israeliska ockupationssoldater. Men bara några dagar innan hade Israel brutit en vapenvila genom att slakta en familj med åtta människor på en badstrand i Gaza.

Ps! I Rapport 19:30 talade Elisabeth Höglund om att Golan-höjderna är den fredligaste delen av Israel.

Inga kommentarer: