måndag 30 juni 2008

"Hellre lägger vi ner och gör våra anställda arbetslösa"

"Go home". Vem på DN:s ledarredaktion minns inte de orden? (Kanske har Peter Wolodarski skämtat till det med Hanne Kjöller och satt de orden, vid utgången för de hårt arbetande, icke trygghetsknarkande ledarskribenterna. *)De orden var för DN-liberalerna beviset på hur ruttet det var med kollektivavtal och fackföreningar. Say no more så att säga. I rest my case. Case closed.

Nu har några blockadvakter dödshotats.
"- En av delägarna till stenhuggeriet sa till våra blockadvakter att blockaden gjorde honom så arg att han kunde döda. Senare meddelade han att tre gravstenar hade iordningställts, berättar ombudsman Micael Nilsson för Dagens Arbete."

Jag tror inte vi får läsa om det på DN:s ledarsida.

Kanske uppskattas snarare den principfasthet man visar på stenhuggeriet. Bröderna Henrikssons stenhuggeri i Kungsbacka vägrar nämligen att teckna kollektivavtal med IF Metall. "Hellre lägger vi ner och gör våra anställda arbetslösa", som en av delägarna, Fredrik Henriksson, så hjältemodigt sa häromdagen.

Och är det inte egentligen facket och kollektivavtalen som här är boven i dramat. Det som gör de stackars delägarna så desperata att de yttrar dessa ord. Kanske menar man dessutom att de tre gravstenarna är symboliska för kollektivavtalen, fackföreningarna och den svenska modellen. För i så fall...

* Jag mötte faktiskt Peter Wolodarski på cykel längs med Norr Mälarstrand för ett tag sedan. Och jag kan bekräfta att han inte är en trygghetsnarkoman. Han hade ingen hjälm på sig.

Inga kommentarer: