söndag 8 juni 2008

Vem Hotar Utplåna Vem Egentligen?

Låt mig börja med ett rejält understatement: Ahmadinejad är inte en idealisk ledare för ett land. Han står för en politik som hyser ytterst lite förståelse och respekt för mänskliga rättigheter, fackliga rättigheter, kvinnors rättigheter. Hans konferens om förintelsen var vedervärdig. Men han har dock inte, oavsett vad propagandatrummorna trummar vidare om, hotat att utplåna Israel. Hans referens till Sovjetunionen handlade inte om att utplåna Israel, utan om att Israel likt, Sovjetunionen, skulle upphöra att existera som stat utifrån inre kriser. Detta är ändå inte okontroversiellt. Men inte riktigt samma sak som att "utplåna Israel från kartan." Trots allt. Men felöversättningen är ju jättebra att ha med sig i propagandabagaget.

Israel å sin sida. Landet med kärnvapen.

En minister säger följande: - Vi måste berätta för dem: "Om ni så mycket som drömmer om att attackera Israel, kommer det innan ni ens drömt klart inte längre existera ett Iran",

Det är inte första gången direkt. Inte heller referensen till att de onda människorna som omger Israels odefinierade gränser bara förstår ett språk: våld. Men som det verkar är det, det enda språk som Israel kan.

Aldrig har väl det barnsliga uttrycket "ah men durå" passat bättre än som replik till när Israels representanter öppnar munnen.

Inga kommentarer: