måndag 15 oktober 2007

Ordens Makt, Maktens Ord

Fox News och USA:s neo-cons vet hur man gör en höna av en fjäder, en skandal av en accessoars vara eller icke vara. Barack Obama har valt att inte ha USA:s flagga på kavajslaget. Han har valt detta efter någorlunda intellektuellt övervägande. En kvinnlig journalist på Fox News, E.D. Hill visade på häpnadsväckande slutledningsförmåga:

"When I heard this, actually, one of the direct quotes [av Obama] that got to me was 'I won't wear that pin.' It reminded me of the 'I didn't have sex with that woman,'

Fuckin brilliant! Hur lyckas man med det där? Hennes emfas på ordet ”that” som var det som i grund och botten var det som fick henne att göra kopplingen är helt enkelt fantastisk. För hur går man från Barack Obamas val till att inte ha en viss accessoar på sig till Bill Clintons lögn om sex? Hur hittar man den vägen? Sug på den.

Obama är nu det värsta man kan vara, det vill säga opatriotisk och vissa vill att han ska be om ursäkt till USA:s soldater i Irak. Barack Obama har råkat ut för många orimliga och hätska angrepp från Fox News. Det är en kanal som sannerligen saknar journalistisk heder. Men problemet är i regel att man får övriga kanaler med sig. Debatten om Obamas patriotiska vara eller icke vara spred sig vidare. Nu är detta knappast något som kommer att avgöra valet men det är ändå en smula komiskt. En annan politiker förklarade att det är ett val man gör. Han hade själv gjort valet att ha flaggan på kavajen. Därför att han älskade flaggan. Han älskade USA. Och tillade det som han redan sagt: att han valde att ha flaggan på kavajen.

En annan journalist, på CNN, säger så här: "Any politician of any political party who believes their words can be an adequate substitute for the symbolic power of the American flag is sadly arrogant and horribly mistaken."

En bild säger mer än tusen ord byts ut till att en ”pin” säger mer än tusen ord. Och är det något man vill dra ned på i klyschdemokratin USA är det intellektuella resonemang och analyser som innehåller för många ord. Men det gäller också att kämpa om och för orden. Att bestämma ords betydelse och innebörd. John Oliver i The Daily Show talar om att man nu måste "stödja orden". För se vad som annars händer. Det stackars ordet "progress" vet inte längre åt vilket håll han ska gå...

Inga kommentarer: