söndag 31 maj 2009

Valaffischer

EU-valet är en märkligt anonym historia. Det pratas inte politik och få har vetat om att det är valdags. Kanske är det, den nyttan dessa valaffischer då kan göra, som är utplacerade överallt. Att tala om för oss att det är val snart. Annars är valaffischerna mest irriterande och intetsägande.

Om man skulle gissa vilket parti som vinner utifrån antal valplakat som är uppsatta blir det en överlägsen borgerlig seger. Jag ser bara folkpartiet och moderaterna och KD och centerna vart jag än vänder mig. Folkpartiet ser jag nog flest utav.

Mest illa berörd blir jag dock av att de folkpartistiska valaffischer som är uppsatta i Stora Mossen och vid Tranebergsbron har klottrats ned med ordet Jude i pannan på valkandidaterna, bland annat på Marit Paulsen. Ena affischen var även överstruken så man skulle förstå att jude skulle betyda något negativt. Det är märkligt det där, hur bara ordet "jude" ska symbolisera något avskyvärt. Något man bara ska förstå: inte judejävel, utan enbart "jude". Anti-semitismen biter sig fast. Jag undrar även hur de tänkte. Hur de motiverade sitt eget politiska ställningstagande med sitt agerande. Vad ftror de sig få ut för typ av budskap till de människor som passerar dessa affischer? Kommer någon att avhålla sig från att rösta på folkpartiet utifrån detta? Men hur bekämpar man denna form av anti-semitism? Hur fångar man upp dessa individer och får bort deras hat? Det är knappast genom att spöa upp de (hur gärna man än skulle vilja). Men ingen handling sker utan sammanhang. All rasism bottnar i en kontext, i ett splittrat samhälle.


Var personen som vandaliserat står på den politiska skalan är en smula ovisst. En representant för något av de högerextrema partierna är väl den tolkning som ligger närmast.

3 kommentarer:

Pastey sa...

Förmodligen samma sinnesförvirrade person har gjort samma sak på samtliga valaffischer vid Svedmyra också. Tragiskt.

Paolo Pissoffi sa...

Man får i varje fall "hoppas" att det är samma individ. Var det folkpartiet där också?

Pastey sa...

Både Folkpartiets och Centerns affischer vad jag kunde se.