tisdag 26 maj 2009

Israels Tragikomiska Brist På Självinsikt

Hur ska det kunna bli fred med Israels närmast komiska brist på självinsikt och omvärldsanalys:

It is believed that Hezbollah would like to deploy SA-8 batteries in Lebanon. Such weapons could pose a threat to Israel Air Force jets flying over the country.

Nu är det ju inget nytt att Israel kränker Libanons gränser när det så passar Israel. Men visst är det något fascinerande över Israels oförmåga att inse det rimliga i att om man kränker andra länders gränser får man faktiskt räkna med att vara hotad. Men Israel, i sin värld, står över folkrätten. Israel saknar sjukdomsinsikt.

Av denna bristande självinsikt så ter det sig dessvärre ganska logiskt att den av liberalerna omhuldade demokratin Israel försöker göra historieförnekelse till lag.

Det är också israelisk förnekelse och bristande insikter som gör att man fortsätter förhala varje fredsförhandling som sker och som gör att man fortsätter förneka palestinierna rättigheter och en palestinsk stat. Som intressant motdrag till israelisk ockupation är den palestinska myndighetens medlarens Ahmed Qureias förslag att bosättarna kan bli palestinska medborgare. Han har tidigare varit en medlare som då och då hotat (tämligen tomma hot så här långt) med att man till slut skulle överge tvåstatslösningen på grund av att förhandlingarna aldrig leder någon vart. Men Israel kommer naturligtvis inte att bry sig om vad Ahmed Qureia föreslår. Och så fortsätter "förhandlingarna". I alla misslyckanden återuppväcks tanken om enstatslösningen. Den absolut mest progressiva och människovärdiga. En dag kommer Israel tvingas inse vad alla dessa förhalningar och vad den bristande självinsikten verkligen innebär.

Inga kommentarer: