torsdag 31 maj 2007

Fiskar Mer Värda Än Vissa Människor


Det man ser på bilden är 27 afrikanska flyktingar som har klamrat sig fast vid en tonfisktrålares nät, eftersom deras båt kapsejsat i det kalla medelhavet. Kaptenen på trålaren vägrade ta upp flyktingarna på grund av "säkerheten". Han ville inte heller köra dem i land eftersom fiskefångsten var värd för mycket pengar. I tre dygn klamrade sig flyktingarna fast vid nätet. Utan mat och vatten de två sista dygnen.

Den italienska flottan räddade till slut människorna. Men varken Malta, dit de var på väg, eller Libyen, varifrån de kom ville ha något med människorna att göra.

Till saken hör ju att europa även skapat ett system där rasismen är ständigt närvarande. Fiskarna måste överleva rent ekonomiskt och på grund av europeisk byråkrati och rasism kan fiskarna riskera ekonomiska haverier.

Samtidigt dör massvis med människor i sin kamp för överlevnad, när de försöker ta sig över medelhavet. Rysk roulette kallar en representant för UNHCR det för när människor försöker ta sig över i små, skraltiga båtar.

Medmänsklighet: Vart tog du vägen?

Från The Independent via Arbetaren.

Ps! Kanske kan Aftonbladet och Expressen uppmärksamma sånt här om de får någon katchig löpsedel. Vad sägs om "Dödens hav"? Upp till 10 000 beräknas nämligen ha dött när de försökt ta sig från norra afrika till europa.


.

Inga kommentarer: