fredag 2 november 2007

Till Och Med Pensionärerna Var Bättre Förr

Här om dagen läste jag en liten insändare i DN där en man beklagade sig över att dagens unga gick för långt i våldet. Hur kan man sparka på folk som ligger? Däremot, menade han, ingick det i processen för en pojke att bli en man att slåss med andra. (Är inte det lite jante-varning på det? Att slåss lagom menar jag.)

Senare samma dag såg jag hur Citys löpsedel formade orden: ”Trots massiva protester. 26 misshandlade i helgen.”

Jag är också jätteförvånad. Verkligen. Jag menar. Vi protesterade ju mot våldet? Flera tusen samlades i Kungsan och på Facebook med. Vi gjorde ju det. Protesterade. På arbetsplatser landet runt diskuterades det onödiga våldet. På ledarsidor och i tv-soffor. Hade vi inte gemensamt avskaffat våldet?

Och varför kan de inte lära sig att knyta näven i fickan och låta den vara kvar.

Men sen kom en annan man. Berth Milton, en så kallad porrkung, och menar att han som ikon kan tala AIK:s huliganer till rätta. Det måste sägas: att det är passande att en porrkung lurar sig själv och försöker lura sin omgivning. Att en porrkung har Hybris. Make porn, not war.

Min far berömmer annars förr. Just för att på Den Goda Tiden fanns det inte några huliganer. Alla tyckte om varandra förr tydligen.

Jag hörde hur en del verkar vara förvånade över våldet. Hur rått det har blivit. Ett par pensionärer beklagade sig häromdagen också. De satt bredvid mig. Pensionärerna är sällan nöjda med dagens ungdom. Skolan har helt enkelt förlorat sin disciplinerande roll. Idag kan ju unga göra Precis Som De Vill.

Men vänta ett tag. Har man inte läst om gamla elaka människor. Har man inte stött på dem. De tränger sig i köer, de kör som dårar och gnäller. Jag har en granne som inte hälsar. Andra ligger på vårdhem och blir grova i munnen. Andar slåss med näbbar och klor och käppar. Till och med pensionärerna var bättre förr.

1 kommentar:

Björn Fridén sa...

det är ju intressant hur otroligt många som tycks tro att en grupp på ansiktsburken ska stoppa gatuvåldet.