måndag 11 augusti 2008

USA Försökte Ge Ryssland Lektioner I Hur Man Skyddar Civila

Det politiska spelet är igång angående Ryssland/Georgien. FN är skådeplatsen för den officiella delen. USA påstår något. Ryssland hävdar något annat.

USA, genom sin FN-ambassadör, försökte tydligen ge Ryssland en lektion i att man måste skydda civila liv i Georgien. Den ryska ambassadörens svar lät inte vänta på sig: Vi behöver inte lektioner om hur man skyddar civila liv i Georgien av er, när vi ser hur det går för er i Irak och Afghanistan. Källa: Angry Arabs TV-tittande.

I väst har skulden i varje fall entydigt lagts på Ryssland. Men flera experter på området är däremot mer försiktiga. Flera uppmanar snarare till en djupare analys som måste vänta tills man har alla fakta på bordet. Men att Carl Bildt skulle lägga allt ansvar på Ryssland var inte oväntat.

Som Svensson skriver är det svårt att lita på Putin och Ryssland när det gäller mänskliga rättigheter just för deras krig mot lilla Tjetjenien.

Det var dock rörande att se hur två OS-deltagare, och OS-medaljörer, från Ryssland och Georgien kunde krama om varandra och inte inta den ultranationalistiska inställningen. Samtidigt måste det vara svårt att koncentrera sig på sin sport när det pågår ett krig i sitt hemland.

En sak är säker. Världen behöver inte fler flyktingar. Kanske lär man sig i USA namnet på ännu ett land. Som någon sa: Krig är Guds sätt att lära US-amerikanerna georgrafi. Fast då brukade det handla om krig som USA är direkt inblandade i.

Inga kommentarer: