onsdag 20 augusti 2008

Att Berätta Om Hatet Genom Historien

Med tanke på att anti-semitismen i Litauen verkar vara på uppgång är det naturligtvis minst sagt olustigt att läsa Lisa Bjurwalds ledare i Dagens Nyheter idag. Hon skriver om hur man i Litauen undersöker eventuella brott gjorda av partisaner mot civilbefolkningen. Enligt Lisa Bjurwald har nämligen ingen dömts för brott (men åtminstone tre har åtalats) mot den judiska befolkningen i Litauen. Med tanke på att 90 % av den judiska befolkningen i Litauen utplånades i förintelsen är det naturligtvis uppseendeväckande. Cirka 200 000 judar i Litauen mördades.

Den litauiska regeringen menar att man undersöker alla möjliga brott. Men prioriteringerna verkar onekligen vara oproportiornerliga. Ett problem kan naturligtvis vara att lokalbefolkningen i Litauen var en aning för tjänstvillig när det gällde att hjälpa nazisterna.

Sen har en undersökning om lärares kunskaper om förintelsen gjorts. I sak tycker jag det är oerhört viktigt att förbrytelser mot mänskligheten aldrig glöms bort, att lärarkåren får en rejäl dos historielektioner. (Men behöver lågstadielärare kunna alla detaljer om förintelsen för at kunna berätta om den bakomliggande ideologin för lågstadiebarnen? Just om förintelsen?)Kampen mot rasism och anti-semitism är oerhört viktig. Men den kan inte bara ske genom information, och därtill selektivt utvald information. Homosexuella, kommunister, socialister, och förståndshandikappade mördades även dem. Läs Svensson om detta. Romer och judar mördades dock mer systematiskt än kommunister.

Även om många borgerliga människor tycker kolonialismen är överspelad till skillnad från anti-semitismen, så bör även dessa historier berättas. Här finns frågor som bör ställas. Ett litet exempel: Även om britterna förfärades över nazisternas koncentrationsläger dröjde det inte länge innan britterna själva skapade sådana i Kenya. Där skapades olika typer av tortyrläger och man hade till och med sin egen Mengele, dr Benny, som kastrerade fångar och tvingade de att äta sina egna testiklar.

Andra: Björnbrum. Jinge.

7 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Glöm inte britternas gamla läger i Sydafrika boerkriget, med en fruktansvärd dödlighet! I ett TV-drama om Winston Churchill på TV för ett tag sedan kunde en nassediplomat elegant snäsa av engelska klagomål på tidiga tyska läger under trettiotalet med att det var väl inget annat än vad engelsmännen hade gjort i Sydafrika. Men Kenya under Mau-mau var fan så mycket värre, det har du rätt i. Och som det ser ut i världen idag, med Irak, Afghanistan, Somalia och andra ställen, tycker jag allt att det är synnerligen viktigt att upplysa om vilka krafter som är igång. Det är ju här och nu!

Anna sa...

Och tyskarna i Namibia, http://en.wikipedia.org/wiki/Herero_and_Namaqua_Genocide

Angående Forum för levande historia: vill folk kritisera dem och deras metoder, gärna för mig. Men därifrån till att läsa (igen) om att Bonnier styr media och judarna styr skolundervisningen i Sverige, att judarna inte är semiter och inte har något att göra i Mellanöstern, att detta är ett verk av sionisterna är det kanske...en liten bit?

För sådana som mig betyder ju exakt dessa yttringar att jo, Forum för Levande Historia behövs nog ändå. Men de borde kanske göra lite schysstare undersökningar. Tror inte att jag heller skulle klarat testet, jag är ingen expert på sådant. Tycker ändå att jag har bra koll på både rasism och antisemitism.

Paolo Pissoffi sa...

Anna//

Var skriver jag att judarna styr? Var skriver jag att Bonnier styr media? Nu kommer det där igen. Man läser in anti-semitismen där den inte finns.

Mitt inlägg handlade i huvudsak om att information inte räcker. Både anti-semitim och rasism måste bekämpas med mer än infomation. Man kan inte informera bort rasism och anti-semitism. Framförallt inte när informationen tenderar att bli ideologiskt grundad.

Jag tror däremot på fullt allvar att Israel-vännerna är om inte de minst lämpade att kämpa mot anti-semitismen, så nära nog, eftersom man är för upptagna med att försvara Israels övergrepp. Och mer än gärna, som Federley, blandar in i judisk kultur med Israels politik.

Och vad skriver jag att judarna inte är semiter och styr svensk skolundervisning. Fattar ingenting.
Att judarna skulle styra svensk skolundervisning är ju iofs ett bra exempel på verklig och livfarlig anti-semitism. Men om du hittat det på denna blogg hallucinerar du.

Anna sa...

Nej nej nej. Jag menar INTE på din blogg. Du skrev en vettig kommentar hos Jinge och jag följde länken därifrån.

Läs kommentarerna där så ser du precis de åsikter jag skriver om. Forum för Levande Historia är en judisk lobbyorganisation, osv osv.

Paolo Pissoffi sa...

Anna// Jag misstänkte nästan att det var något sådant du menade.

Det var en förbannad massa kommentarer i varje fall. Orkade inte gå igenom alla.

Om inte en judisk lobbyorganisation så verkade många mena att det var en sionistisk. Det är förvisso att dra det lite väl långt. Men i sak är kritiken mot det hela överlag korrekt anser jag.

Hittade inte kommentarer om att judarna styr skolundervsingen men de har väl Jinge i så fall plockat bort. För det är klart att det finns människor, dessvärre, som tror det än idag.

Undersökningen är hur som helst bedrövlig och uppenbart tillrättalagd för att få lärarkåren att framstå som outbildad.

Lite som när Henrik Bachner gör undersökningar om anti-semitism och sedan tolkar skiten själv.

Fortsätter att hävda att om man ska bekämpa rasism, anti-semitism och nazism måste det göras på fler nivåer. Och såna här undersökningar skadar mer. Organisationen har i vart fall tagit rejält med skada.

Anna sa...

Ibland gör andra det mycket bättre än en själv: Uffe, läs http://kamfertext.blogspot.com/2008/08/det-verkar-som-sionistlobbyn-tagit.html

som är en utmärkt illustration till det jag talar om.

Jag vet att du inte skriver så - men i den här posten länkar du till Jinge. Inte i länklistan utan till hans inlägg. Så det vore intressant att höra din åsikt angående vad Charlotte skriver.

Paolo Pissoffi sa...

Jag upptäckte först nu att du hade skrivit Anna och jag har varit inne och läst båda texterna. Orkade inte läsa alla kommentarer.

Kort: en sak som Jinge tar upp är att det mördades lika många andra människor som judar är i sak inte fel.

Att själva förintelselägren skapades för judar och romer är, sant, men en annan sak än vad Jinge påstår. Det är trots allt intressant. Varför ska inte det tas upp? För trots allt: det är knappast så här i Sverige att förintelsen är en berättelse som inte har berättats. Som är okänd. Däremot är det nog betyyyydligt färre som känner till hur många kommunister och socialister, romer, homosexuella, förståndshandikappade som har mördats. Men som vänstermänniska är jag van. Våld och övergrepp riktat mot vänstermänniskor och fattiga människor i tredje världen har alltid tonats ned. Förintlsen har utnyttjts ideologiskt. I sak tycker jag inte heller att det är fel, eftersom det finns fog för rädsla för anti-semitismen. Fel blir det när det används till att tysta kritiken mot Israel. Och det har blivit så vanligt att folk till slut blandar ihop korten. Både israel-vänner och israel-kritiker.

Att hela konstruktionen är ideologisk tycker jag är solklar. FFLH är idologisk. Det har man lyckats bevisa gång på gång. Sionistlobby? Nej.

Jag ser det inte som en judisk konspiration, inte heller som en sionistisk. Det finns kommentatorer som gör det. Han med vanten är onekligen en kandidat eftersom han inte heller kan sin DN. DN är israel-vänligt på ledarplats och nyhetsplats (i europa är kritiken mot Israel av förståeliga skäl en aning annorlunda än den är i tredje världen. I europa har man inte haft problem med kolonialism, men väl med anti-semitism. Så det handlar inte bara om sionism som gör delar av europa israel-vänligt.). Men på kultursidorna finns utrymme för Men allvarligt talat. På er blogg kan man läsa kommentarer som inte är ett dugg bättre. På er blogg skrivs det om Pallywood.

(Jag kan dock tillägga att Jinge tagit bort två rejält anti-semitiska inlägg, som bland annat handlade om att judarna äger internet.)

Jag läste ett inlägg på er blogg som osade av hat mot Hampus. Obegripligt inlägg, där du dessutom backade upp skribenten.

För min del har sionismen ofta agerat mot judarnas bästa. Inte medvetet. Utan i tron att man gör det för alla judars bästa.

Anti-semiter finns, och kampen mot anti-semitismen och rasismen får aldrig upphöra. Israel-vännerna lyckas dock enbart fucka upp motståndet mot anti-semitismen. Eftersom man anser det viktigare att försvara Israel och rättfärdiga dess ockupation av Västbanken och belägring av Gaza.