fredag 6 mars 2009

Liberalt Ordval

Jan Björklund skriver i ett nyhetsbrev:

Malmös socialdemokratiske ledare Ilmar Reepalu har genom fientliga uttalanden hetsat upp olika vänstergrupper mot vanliga unga judiska tennisspelare som ska spela en Davis Cup-match i Malmö.

Så vilka är det som vill få det till anti-semitism? Vem är det som medvetet väljer att säga judiska istället för Israeliska? Protesten sker för att spelarna representerar ockupationsmakten Israel och inte för att de representerar judendomen och judarna. Samtidigt som palestinierna är utsatta för en politik som i praktiken omöjliggör att palestinsk idrotssutövning kan utvecklas och blomma.

Som vanligt vill de som kallar sig liberaler tala om annat än om vad det handlar om. Som vanligt vill de blanda ihop korten. Som vanligt är liberalerna inkompetenta i kampen mot alla former av rasism, vilket delvis beror på deras försvar för kolonialism och imperialism, men också på ren okunskap. Som vanligt glömmer de bort palestinierna.

De som mår allt sämre. En Lancet-rapport visar på detta bistra faktum. "Forskarna slår fast att mödra- och barnavården har liknande problem som i andra u-länder, men att Israels vägspärrar skapar särskilda problem: I rapporten nämns 69 fall då palestinska kvinnor tvingats föda barn i israeliska vägspärrar. Var tionde kvinna i värkar på väg till sjukhus fördröjdes i mellan två och fyra timmar."

Fotnot lite i efterhand: Ilmar Reepalu förtjänar dock en skopa skit. Han har haft svårt att hålla isär begreppen, och han behöver verkligen vakta vad han säger, eftersom en stad som Malmö ligger i farozon för anti-semitism.

4 kommentarer:

Serhat Daran sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Serhat Daran sa...

Det är inte heller första gången borgarna drar likhetstecken mellan en israel eller Israelvän och judar. Det om något borde klassas som antisemitiskt.

I en artikel i SvD ska det ha skrivits följande:

Motdemonstranter dök upp och kastade ägg, flaskor och asfaltklumpar och polisen tvingades till slut stoppa tåget. Judarnas säkerhet kunde inte garanteras.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2552805.svd

Men nu ska "gengångarna" ha bytt ut ordvalet.

alandalus sa...

69 palestinska kvinnor som fött barn i judiska vägspärrar.

För att använda Björklunds språkbruk.

Per sa...

Man kan knyta an på temat hur länge som helst. "300 palestinier på Västbanken kidnappade av judar under februari."

Sedan var det ju trots allt Ehud Olmert som sade att terrorkriget mot Libanon var "fought by all Jews". En så grotesk, oförblommerad generalisering om hela det judiska folket som terrorister och krigsförbrytare har jag svårt att påminna mig att jag hört ens verkliga judehatare yttra på länge.