onsdag 1 juli 2009

Att Lägga Skulden Där Den Hör Hemma - Liberal Version

Dagens Nyheter igen. Denna bastion av illasinnad felinformation. Nu lägger ledarsidan i grund och botten skulden för statskuppen i Honduras på Hugo Chávez. Statskuppen i sig menar man är olycklig. Stort, empatiskt. Ledartikeln slutar i lite vanlig västerländsk Hugo Chávez- bashing där Håkan Boström med några portioner lögner skriver:

Chavez närmast autokratiska ställning har säkerligen inspirerat Zelaya i hans försök att stärka presidentmakten. Men just exemplet Chavez bidrog troligen också till den honduranske presidenten snöpliga slut.

Hugo Chavez maktfullkomliga styre leder närmast tankarna till Putins Ryssland, med statskontrollerade medier och domstolar. En despoti har helt enkelt ersatts med en annan.”

Snöpliga slut? Inte värre än så? En statskupp är ett snöpligt slut? Och Hugo Chávez despot som kontroller medierna? I Venezuela är majoriteten av medierna djupt Chávezfientliga. (Man kan ju undra varför de inte är lika bekymrade över Berlusconi som i så fall mer liknar en despot. Men det är klart Berlusconi gynnar de vita och privilegierade och kapitalet.)
Rubriken är också skön: ”Tragisk läxa i reformism.”

Håkan Boström ignorerar dessutom det faktum att många av dessa latinamerikanska länder har behandlats föraktfullt av USA vars närvaro inte hjälpt demokratin. Tvärtom har USA varit demokratins värsta fiende för många av dessa länder.

Men visst är det för härligt med dessa liberaler och deras globala kamp för mänskliga rättigheter? Den är verkligen flexibel och med många olika individuella bedömningar.

Inga kommentarer: