tisdag 7 juli 2009

Prioriterade Liv Och Osörjbara Människor

Egyptens västvänliga (denna dygd över alla andra) president Mubarak glädjer den vita världen med att hälsa att den av Hamas tillfångatagna israeliska soldaten Gilad Shalit mår bra och Mubarak hoppas att Shalit snart släpps fri. Vad gäller de tusentals - i väst namn- och ansiktslösa- palestinierna som Israel håller fångna i Israel säger han inget. Han säger heller inget om den en och en halv miljon fångarna i Gaza där Egypten har en roll tilldelad sig av Israel och USA som fångvaktare.

Palestinierna har rollen som osörjbara människor. En massa. En massa i vägen för Gilad Shalits frihet. Men för att göra dem osörjbara krävs en medial diskurs. En anonymisering och barbarisering, ett ständigt förnekande av deras humanitet, ett rationaliserande av deras kollektiva lidande - där förlåtandet och tolkningsföreträdet ges till kolonialmakten.

(Rekommenderar i övrigt Ali Abunimahs senaste text.)
Läs även om Hiyam.
Tillägg: Och läs även Al- Andalus kommentar under detta inlägg.

1 kommentar:

alandalus sa...

Shalit tillfångatagen? Denne "19-årige" ockupationssoldaten "kidnappades" ju enligt TT:s artikel.

Däremot kidnappas inga palestinier. De tillfångatas eller grips bara av apartheidstaten. Fast vanligtvis nämns de inte alls. De 11 palestinier som kidnappats idag har inte resulterat i något TT-telegram.

Inte heller har den palestinska parlamentsledamot som släppdes idag efter att ha suttit kidnappad i 38 månader nämts av TT.