lördag 8 mars 2008

...Och Så Vaknar DN-Liberalerna.

Jag undrade ett tag när DN-liberalerna skulle skriva något om situationen i Gaza. Men det var rätt ointressant för dem så länge de flesta som dog var palestinier.

Så länge palestinierna slentrianslaktas och på vardaglig basis blir bestulna på sina liberala rättigheter och blir förnedrade sover DN:s ledarredaktion när Israel/Palestina dryftas. Det är lugnt så länge de enda som lider är palestinier.

Men så kom terrordådet. Och nu mina damer och herrar, nu ringde väckarklockan: Nu hotas freden. Dessa skott var skott mot freden. Inte ockupationen, slaktandet av palestinier, inte stöld av land och vatten. Aldrig är det Israels som dödar freden.

Det har varit relativt lugnt i Israel på senare tid. Visst har Gaza varit en stor huvudvärk och visst har palestinska raketer skjutits mot israeliska byar. Men den terrorvåg som drabbade landet för några år sedan - då vardagen slogs i spillror och varje matinköp eller bussresa var förenade med livsfara - hade ebbat ut.

Det Israel har ägnat sig åt är på sin höjd, hör på detta: övervåld. Gaza har varit en huvudvärk.

DN-liberalerna verkar på fullt allvar hysa en sådan förståelse för allt Israel gör att man respekterar Israels övervåld. Det är bara det att araberna trots allt inte bara förstår en sak: våld, som en del verkar tro. Israel drog sig tillbaka från Libanon och Gaza hävdar man. Och vad fick man för det frågar man sig? Men Israel har ju aldrig dragit sig tillbaka helt, hur mycket DN-liberalerna verkar tro det och därtill: Israel hade för fan aldrig där att göra. Israel ockuperar och belägrar och kidnappar människor när det passar. Man bombar sönder infrakstruktur när det passar, man kränker grannländers luftutrymmen när det passar, man stjäl mark och vatten när det passar, man låter det regna klusterbomber över barns lekplatser när det passar. DN-liberalerna ser Israles attacker bara som att Israel svarar för palestinierna vill inget annat än utplåna Israel. DN-liberalerna gör ingen koppling alls till var terrordådet inträffade.

Så allt detta med DN-liberalernas goda minne. Men det är klart att det är så när DN-liberalernas liberalism och omtanke bara handlar om Israel. Palestinierna är bara ett folk som man på ett eller annat sätt måste handskas med för att Israel ska få det de vill ha. Frågan är bara hur Israel ska hantera dessa spelpjäser.

Man säger att Hamas har vunnit på omvärldes isolering. Det är naturligtvis inte riktigt så enkelt. Hamas vann ett val. Man beslutade sig för att bryta en tradtion och istället försöka genom demokratisk väg. Det fick man inte. Man isolerades. Man har inte heller fått särskilt många viktiga förhandlingskontakter. Man har sett hur sitt folk har blivit allt fattigare och drabbas av bombardering. Genom våldet och kriget mot Fatah har man även förlorat sympatier på vissa håll och skapat splitting bland palestinierna. Den som tror att Hamas gläds åt isoleringen tror naturligtvis fel. Däremot har man nog även vunnit en del sympatier på andra håll (man förlorar och vinner sympatier alltså, men till ett pris). Och i viss mån har man också stärkts. Men hur mycket har man vunnit? Man har inte kommit många steg närmare en tvåstatslösning.

Jag hyser ett ärligt och djupt förakt för DN-liberalernas omvärldsanalyser och deras låtsasliberalism.

Fotnot: Per Ahlin skrev en liten sak om dagen om att man borde börja tala med Hamas. Jag skrev då ett mail till Per och tyckte det var ett framsteg. Jag ställde ett antal frågor till honom om Israel. Han besvarade inga, utan konstaterade bara hur illa han tyckte om Hamas. Om Israels brott mot mänskliga rättigheter vill inga DN-liberaler berätta.

Inga kommentarer: