onsdag 16 april 2008

Fotboll, Skandaler Och Förmågan Att Överdriva Samt Att Skylla Ifrån Sig

Är man AIK:are är man van att bara få diskutera supportrarnas beteende. Nu är det så igen. Skandalscener på Råsunda. Det här var egentligen ett av de lugnare derbyn jag har varit på. Det blev en skandal i samma sekund som domaren valde att bryta matchen. Det var inte mängden inkastade föremål som gjorde det till en skandal. Men att kasta in saker på plan är så oerhört destruktivt och i sanning fotbollsmördande att det är svårt att förstå hur de som kastar in saker tänker. Fotbollssupportrar är dock överlag inte välkända för självinsikt och självkritik. Det är ingen av oss. Många använder sig av UPA-principen. Dold i massan.

Men sen är media en annan sak. Sportjournalisterna är kanske bland de sämsta yrkesutövarna vi har. Ytterst få håller måttet. Ingen av de är heller i stånd att kunna skriva om supportrar. Ett av skälen är att de överhuvudtaget inte vill förstå. De vill bara fördöma. När Rikard Norling, AIK:s tränare, väljer att inte fördöma alla supportrar som ett kollektiv idioter blir han av medierna halshuggen. Samtidigt var det Rikard Norling som fick stopp på inkastandet genom att prata till supportrarna. Inte genom att kollektivt kalla alla idioter. (Dessutom: den norra läktaren bestod av 8000 supportrar. Gissningsvis var det ett-två dussin personer som kastade in saker. Vilket förvisso är lika många för mycket.)

Mats Olsson, denna låtsasjournalist, förlorade tilltron till människorna och fotbollen i måndags. Det gör han varje fotbollsderby i Stockholm. Han skriver att det är något man får räkna med.

Överdrivet? Jodå. Att media vill att AIK då och då helt ska ta handen från sina supportrar är något man får räkna med. Det är självklart att AIK inte ska göra det. Men våldet och hatet är ett problem. Men ett avståndstagande löser inget. Ger kanske någon fånig mediapoäng hos an av världens mest onödigaste yrkeskårer: sportkrönikörerna. De bara tycker i all evighet, ofta utan att ens försöka göra någon analys av det som skett och ofta utan att bygga upp det utan fakta.

Men dessvärre finns det framförallt från supportrar ofta en tendens att helt skylla ifrån sig. Man skyller på domare, media, moståndarsupportrar, poliser, Fotbollförbundet, de egna spelarna, tränaren, Solna Stad, styrelsen, fan och hans moster. Supportrarna har naturligtvis ett ansvar. Men det är alltid lätt att skylla ifrån sig. Det verkar vara supporterns välsignelse. Men är snarare dess förbannelse.

Inga kommentarer: