torsdag 17 april 2008

Nazisthuliganer?

Nazisthuliganer skall bekämpas med en konsumentbojkott. Intressant. Men mest oerhört korkat och onyanserat. Men belönas med en plats på Expressen-sidorna för det.

Sverige är varken Italien eller England. Allsvenskan är inte Premier League. Publiken sviker inte på grund av våldet: har publiken en kristallkula som de ser in i framtiden med, publiken har svikit innan skandalen på Råsunda, och varför ska publiken i Kalmar svika för att det är stökigt i Solna? Hör du ekot av bristande logik? Förvisso följer man gärna storstadstrender på landsorten, men ändå?

Vidare: Det är knappast år 2008 man behöver oroa sig för högerextremism på Råsundas norra läktare (även om fotboll traditionellt dessvärre dragit till sig en del fascistiska element, även så på norra läktaren.). Nu föreslår han, som för övrigt håller på Hammarby, att AIK:s sponsorer ska bojkottas. (Inom parantes sagt: när Aftonbladet igår hade en bild på skandalen med AIK:s supportrar hade man ironiskt nog en bild på den södra läktaren där Hammarbys supportrar stod när de skickade in en fyrverkeripjäs på en kameraman.)

Dyrare biljetter drabbar alla. Redan idag kan man väl lugnt konstatera att barnfamiljer överlag har svårare att gå på fotboll än "nazisthuliganer" rent ekonomiskt. När man dessutom påstår att man inte vågar ta med sig sina barn på fotboll kvarstår en liten fråga. När skadades ett barn senast på Råsunda? När?

Artieklförfattaren föreslår en bojkott av AIK:s huvudsponsor under EM. Som om lösningen av huliganism (och vad kännetecknar en huligan?) ligger där. Konsumentbojkotter är dessutom ingenting som löser samhälleliga problem. Hur nyliberalt naiv men än må vara. Thatcher räddade inte fotbollen. Hur nyliberalt naiv man än må vara.

Som AIK:are har man sett oss supportrar blivit beskyllda för väldigt mycket. Ibland är detta rätt och riktigt. Men när man har fel slipper man undan från medias sida. Det är som att AIK:s supportrar har genom åren begått så många idiotiska saker att lögnerna om oss kan godkännas som "sannolika lögner". Det kunde ha varit så.

Imorgon ska jag gå och se AIK spela fotboll igen. Jag tänker inte be om ursäkt för det. Kanske ska jag även dricka en Åbro före match. Bara för att.

Inga kommentarer: