fredag 30 mars 2007

...Och I Kongo Mördas Man Utan Att Någon Bryr Sig

Kongo är fast i sin egen tragedi, hade kunnat varit till hjälp för tutsierna i Rwanda 1994. Nu blev det inte så, på grund av dess egen instabilitet. Istället drabbades man själv av den konflikten. Detta i kombination med stora naturresurser har skapat ett land i kaos. Mellan 1998 och 2003 dog 3 miljoner människor i konflikten. Men det är inte stabilt idag. Det är inte lugnt. Och här som på så många ställen våldtas kvinnor slentrianmässigt och militärstrategiskt. Grannländer som Uganda har blandat sig i.

Samtidigt hävdar vissa att kriget började 1996. Och att antalet döda relaterade till våldsutbrotten är betydligt fler. En gammal artikel här.

Men Kongo har man inte tittat på med samma ögon som man gjort senare i Sudan och Darfur. Vissa hävdar att det beror på att Sudan och Darfur har muslimer som skurkar. Jag tycker nog att det är att ta det ett steg för långt.

Människor lider dock överallt här. Men samtidigt finns dessa människor som kämpar för fred för människors välbefinnande med livet som insats. Hjältar. I sanning, hjältar.

Inga kommentarer: