söndag 11 mars 2007

Tvåstatslösningen Som Redan Existerar I Den Frånvarande Liberalismens Namn

"Tvåstatslösning? Ja, det har vi ju redan. En stat för israelerna i Israel, en stat för bosättarna här på västbanken. Palestinierna finns inte med i ekvationen." Sagt av en palestinsk man som Cecilia Uddén träffat på Västbanken. Från Godmorgon Världen, 07-03-11

Tvåstatslösningen närmar sig inte. Israel fortsätter att bygga och stycka upp Västbanken. En undersökning visar att en majoritet av palestinierna, 70 %, är för ensstatslösningen. Man vill ha en stat för alla. Låter rätt demokratiskt, eller? Birgitta Ohlsson, liberal och feminist, som förstår demokratin så mycket bättre än en sån som jag håller dock troligtvis inte med.

I samma reportage i morse visar palestinierna prov på tålamod. "Man vänjer sig vid livets goda, och vid livets onda" säger en gammal dam och skrattar. Man vänjer sig... Ska man skratta eller gråta? Skratta åt eländet, verkar damens respons vara, och vänja sig. Hon ska bara veta att ingen liberal kommer att kämpa för hennes rättigheter så hon gör rätt i att vänja sig.

Det berättas även om något som måste vara den palestinska versionen av dricks och bonus teorin: Om det idag tar en timme i en vägspärr, men i morgon bara fem minuter, då kan man andas ut.

Idag skriver Niklas Ekdal i DN om den magiska liberalismen. Jag säger: det vore en bra idé.

Inga kommentarer: