söndag 4 mars 2007

Den Sannolika Lögnen Som Symptom: Om SD Som Kanariefågeln i Gruvan

Att Sverigedemokraterna kan få 8,6 % är naturligtvis någonting helt annat än att de faktiskt får 8,6 %. Men ännu en varningslampa blinkar. SD:s potentiella framsteg är som kanariefågeln i gruvan.

Hur kan ett parti som SD få 8,6%? I Landskrona och på andra ställen använder man sig av taktiken att ljuga så att det låter sannolikt. Även om detta med att ljuga, knappast är förbehållet SD, så är det av vikt att komma ihåg att sådana lögner, och överdrifter, för att slå rot, också måste ha mottagliga åhörare. Att siffran bara slank ur, och att man kan säga saker som är negativa om om muslimer och som dessutom inte är sanna för att vinna röster är enkelt. Det tragiska är hur gärna många tar åt sig det. Och kanske säger. "Okej, det var inte en miljon, men det är ändå en jävla massa." Den Sannolika Lögnen är ett symptom på att någonting är fel i ett samhälle.

I DN för ett tag sedan var det en insändare där skribenten gladdes åt att muslimer fått Nobel-pris, eftersom Sveriges unga muslimer behövde positiva förebilder. Ironin i det hela är att det är naturligtvis det motsatta som gäller. Det är icke-muslimerna som behöver positiva bilder av muslimer. Det är något av en ödets ironi, att när exempelvis Nathan Shachar reflekterar över att Hollywood inte visar upp verkligheten, så är det verkligheten om amerikanerna som är falsk. Den är antiamerikansk. Det är som om den liberala delen av världen är så övertygad om sin egen oskuld och sin egen moraliska överlägsenhet att de inte kan se skogen för alla träd. Antiamerikansk? Hur har muslimer, araber, kineser, japaner, indianer, indier, afrikaner, ryssar, sydamerikaner, och så vidare målats ut i dessa filmer som kablats ut från Hollywood genom årtiondena som gått? Antiamerikanska Hollywood? När filmer helt plötsligt visar upp betydligt mer komplicerade sidor av USA blir den antiamerikansk. (Även om den naturligtvis också gör det för att kunna nå ut till en större publik, som är kritisk mot USA:s utrikespolitik, dvs "antiamerikansk.") Detta är av vikt därför att det visar på något viktigt: det är frågan om Den Sannolika Lögnens möjligheter att få tolkningsföreträdet. Det måste finnas en odlingsbar mark för den Sannolika Lögnen . Om Den Sannolika Lögnen alltför lätt visar sig kunna växa beror det på detta. Kritik mot USA är per definition antiamerikansk. Men, om det är så, måste ju det vara de andra det är fel på.

I USA "anklagades" Barack Obama för att vara uppfostrad som muslim. Och Barack Obama gick ut och dementerade de " illasinnade" lögnerna som Fox News spred ut. Men, lägg märkte till, att Fox News propaganda driver sina medtävlande om tittare och sina studieobjekt längre högerut. Barack Obama exempelvis , en gång åtminstone medveten om palestiniernas lidanden, går nu ut och tar det 100%:iga israeliska tolkningsföreträdet, av den enkla anledningen att han kan inte vinna ett val i USA om han visar för mycket sympati med palestinierna.

Så jag säger att Sverigedemokraterna är inte det stora hotet, utan att de stora hoten kan vara hur de andra partierna reagerar i praktiken och hur våra medier fortsätter att beskriva vår omvärld. Och det allra största hotet kan vara det missnöje som gror i befolkningen som går och röstar år 2010. Hotet ligger i att vi inte klarar av att möta problemen i samhället, utan att hemfalla åt syndabockar i form av "andra folk" och "andra" människor.

Vänstern får heller inte bara möta den främlingsfientliga högern med motdemonstrationer och våld. Man måste också inse att det är människor som hyser rasistiska och fördomsfulla åsikter. Man måste försöka nå ut. Inte bara med att ta avstånd från dessa människor. Den utomparlamentariska vänstern ägnar ibland alldeles för mycket kraft åt att polarisera och ställa sig utanför: och även fördöma de andra. Men vi måste arbeta för att få dessa människor att tänka om, tänka annorlunda. Hur vänstern reagerar kan också vara ett hot med andra ord. Dessutom råder det ingen tvekan om hur gärna högern och media målar ut vänstern och den yttersta högern som två sidor av samma mynt. Det spelar ingen roll hur lite man behöver backa upp sådana argument med. Man sprider de gärna ändå.

Även om det är allas ansvar att se till att SD inte kommer in i riksdagen, så är det ändå svårt att se att liberaler och konservativa kan lösa detta utan att hemfalla åt lite småflirtande med SD-vänliga åsikter, då man själva inte gärna ser strukturella problem i samhället. Upp till kamp mot Den Sannolika Lögnens symptom.

Inga kommentarer: