torsdag 11 september 2008

Vill Du Ha Bevis För Att Världen Är Orättvis?

Det här är kolonialism a la sionism:

Due to growing discontent among West Bank settlers over waits at checkpoints, the IDF Central Command has launched a pilot program to test a car-identification system aimed at reducing the travel time for Israelis crossing the Green Line.

Dessa obekvämligheter ska ju naturligtvis bara få drabba palestinierna. I Byggnadsarbetarens senaste nummer går det att läsa om palestinska byggarbetare som bygger bort sitt eget land. De måste ju arbeta för att få pengar, arbeta där det finns jobb. De som har tillstånd att arbeta går till checkpointen klockan tre på morgonen. Även om den öppnar klockan 08:00. Man måste var ute i god tid. Arbetet i sin tur på bosättningarna är både farligt och självklart påfrestande.

- Vi arbetar omkring 13 timmar per dag, oftast sex dagar i veckan. Även fredagar
som är muslimsk helgdag. Under arbetet är vi hela tiden övervakade av israeliska
säkerhetsvakter. Om jag ska gå på toaletten måste en vakt följa med mig.
Kostnaden för vakten dras på våra löner, säger en palestinsk man som även betalat cirka 9000 kronor till en israel för att få arbetstillstånd
.

I sann israelisk anda kan även arbetarna straffas kollektivt. Den palestinske mannens chef hade vid ett tillfälle dragit bort två veckors lön för alla arbetare när en arbetare olovligt försvunnit från arbetsplatsen. Och skadar man sig på grund av att det inte finns några säkerhetsbestämmelser så riskerar man avsked. Här finns naturligtvis inga fackliga rättigheter (och kanske har vi hittat ännu en ledtråd till varför Federley så gärna vill fira Israel.) och vakter kan misshandla arbetarna. Ibland slänger poliserna deras matlådor. De kallar det "av säkerhetsskäl."

Sen finns ju de som inte har tillstånd. De som riskerar sina liv bara att ta sig till arbetsplatserna. Bara för att få arbeta. Sen finns palestinierna som bygger själva muren.

Om man läser sådana här reportage bör man bli förbannad. Man bör känna något. Och om man hade ett uns till liberalism i sitt hjärta skulle man inte fira staten Israel, inte förrän, förbrytelserna och övergreppen mot palestinierna upphör.

Inga kommentarer: