torsdag 18 september 2008

Om Detta Må Ni Inte Berätta: "På 700 Tecken Ryms Inte Hela Historien".

Folke Bernadotte mördades 1948 av Sternligan. Att Folke Bernadotte mördades uppmärksammas av regeringen, däremot undanhåller man (läs Motbilder) av vilka och varför. Det anses tydligen vara oväsentligt i sammanhanget. Märkligt kan tyckas. Vanligtvis brukar ju det intressera oss vilka som är förövare och vad motivet var när det kommer till mord. Men regeringen är inte ensam om detta.

Barbro Hedvall i DN skrev en liten notis på ledarsidan om detta mord, utan att berätta vilka som stod för mordet. Mordet införlivades så bara i en berättelse om en lång konflikt med många offer, där ingen är mer skyldig än den andre. Detta är den historierevisionistiska sidan av det hela. Jag skrev ett, ganska långt, och argt mail till Barbro Hedvall angående detta och beklagade mig för hur man kan utelämna elementära fakta om konflikten (jag beklagade mig överlag om hur ”konflikten” behandlades på DN). Idag kom svaret. Hon svarade kort och koncist: ”På 700 tecken ryms inte hela historien.”

Så när det kom till berättelsen om mordet på Folke Bernadotte var man tvungen att rationalisera bort förövarna och motivet. Det är journalistik det.

Att läsa om samma mord (och detta rekommenderas): Stanley Heller, Åke Sandin

Inga kommentarer: