fredag 21 september 2007

"Den Sociala Revolutionens Kurs Är Aldrig Rak"

... Och medan vi i Sverige får ta konsekvenserna av att vi röstade fram en borgerlig regering, kommer det aktivister från Poor Peoples Economic Human Rights Campaign till Sverige för att berätta en liten berättelse för oss. Baserad på en sann historia. I sanning sann. (I morgon förmiddag på ABF-huset i Stockholm. 50 kronor inträde.)

Den går ungefär så här om vänstern i europa: " De verkar inte känna till vad som händer här i odjurets mage och hur det skulle kunna hjälpa sociala rörelser i andra delar av världen. De ser inte hur krossandet av vår rörelse är en förlorad chans för dem. Vi behöver deras stöd för vi är under starkt tryck. Det internationella samfundet förstår inte att vi som organiserar de fattiga här i landet kan vara ett stöd för dem, trots att vi råkar leva i det rikaste landet i världen."

Kanske är det värt att i sammanhanget också citera det här från Robert L. Allens bok, Svart Uppvaknande i Kapitalismens Amerika:

"Den sociala revolutionens kurs är aldrig rak, den går aldrig som en rät linje från ett outhärdligt förtryck till en åtstundad social frigörelse. Revolutionens vägar är mer invecklade än så. Dess förlopp präglas av plötsliga framryckningar och lika plötsliga reträtter, av tangerbara segrar och perifera nederlag, av kullkastade planer, förseningar och omvägar samt av enstaka ohindrade framstötar. Den kan kulminera i fullständig seger, förkrossande nederlag eller i ett totalt dödläge. Den kan ha en partiell framgång men sen gå snett på grund av oförutsedda omständigheter. Revolutionärerna måste inte bara tampas med uttalade reaktionärer och kontrarevolutionärer utan också med osynliga samhällskrafter som vill hejda eller avleda revolutionen."

Vi vet inte vad motståndet ger. Vi vet bara att vi måste göra motstånd och samarbeta med andra progressiva krafter.

Inga kommentarer: