söndag 23 september 2007

"War! What Is It Good For? It´s Good For Business!"

Blackwater är kanske den mest välkända privata militära aktören i Irak. Man ska arbeta med säkerheten , heter det visst, säkerheten för USA:s civila administrativa personal det vill säga. Men för vissa är det inte så mycket till säkerhet. Vid en incident nyligen sköt man ihjäl 11 civila irakier. (Såna som räknas in i viss statistik.) Det var till och med så alltså att man från irakiskt håll ville sparka ut Blackwater. Det blev kanske en "Time Out". Men, å andra sidan, det är ju inte irakierna som bestämmer. Så nu är det "Time" igen. Back in business.
Fast det har ju så att säga skett genom konsultation med irakierna: A US embassy spokeswoman said the decision to allow Blackwater to resume work had been taken in consultation with the Iraqi government.

Nej, man bör inte vara förvånad. Blackwater är en del av vår värld. Att de utreds bland annat av USA:s justitiedepartement betyder inte mycket. Det finns andra, liknande firmor, redo att ta över. Men grundaren för företaget Blackwater är en US-amerikansk helyllerepublikan. En sån här typisk högerindivid som beklagar sig över skatterna men vars firma lever just på skattemedel. När Katrina ödelade New Orleans och folk var i desperat behov av vatten, mat, kläder flög Blackwater in ammunition till militären. Det gäller att prioritera här i livet.

Inga kommentarer: