onsdag 19 september 2007

Privatisera Mera?

I gårdagens demonstration på Sergels Torg var en elevrepresentant från Tibblegymnasiet där och berättade hur det gick till i Täby när hennes skola privatiserades. Idag berättar Uppdrag Granskning också om det. Repriser: Även i SVT24 20/9, SVT1 20/9, SVT1 22/9 och SVT24 24/9. Det är ingen vacker historia. Det är en historia om moderat ideologi. Man får samtidigt också se hur alliansbröder körs över. Man använder sig bara av dem när de behövs.

Hur som helst. Kapitalism och demokrati går inte riktigt ihop. Privatiseringarna är inte till för folket. Man ignorerar dessutom eleverna, lärarna, lagstiftningen och konkurrensen.

Men så här fungerar privatiseringarna. Man tar över redan välfungerande institutioner och företag, uppbyggda med skattemedel.

Ps! Det bästa med demonstrationen igår är väl att det i sanning är ett gräsrotsuppror. Det är uppbyggt underifrån.

Men för mig som fotbollssupporter, van med trycket från Råsunda och svänget från ramsorna från Råsundas läktare, är det alltid lite svårare att skandera saker som: "Stoppa borgarna i papperskorgarna". Man har inte kommit långt från klassiker som "känner ni stanken från enskilda banken". Sen har jag även lite svårt för de mer aggressiva svarta blocken i demonstrationståget vars budskap mest är anti. Men, det är väl också så: motståndet är brett. Men mitt tips: högst 1 % av de som demonstrerade igår röstade på alliansen i förra valet. Högst.

Inga kommentarer: