onsdag 5 september 2007

Tendensmatch: Vinst Vs Vård

Lyssnade på Tendens idag på P1, som handlade om Michael Moores Sicko. Eller snarare om det som Michael Moores film handlar om (premiär i Sverige i början av oktober). Programmet kunde också kallas Varning! Varning för privatiseringar och varning för vinstmaximeringsivrare. De privilegierade i det här landet: som har lättare att göra sina röster hörda (bland annat genom att skriva på Dagens Nyheters ledarsida) har naturligtvis ingen anledning att oroa sig. Peter Wolodarski kanske kommer att kalla Michael Moore för bluff och hänvisa till någon Michael Moore-hatares websida. Det är ju så kreativt han bemött Michael Moore förr.

I programmet kunde man även höra läkare och patienter och även en svenska som bodde i USA. Läkaren, en diabetesspecialist, kunde berätta att försäkringssystemet kunde fungera så fantastiskt att försäkringen kunde täcka amputationen av benet, men inte förebyggande vård för att slippa amputationen. Sådan är kapitalismen naturligtvis, mina damer och herrar; det man förlorar i förebyggande vård kan alltid kompenseras av en amputation av en lem: lite fantomsmärtor senare och se där! Den osynliga handen!

50 % av alla personliga konkurser i USA sker på grund av att man inte har råd att betala sina sjukhusräkningar. Detta i världens rikaste land. Man har inte råd att ta hand om sina egna medmänniskor. Det kortsiktiga vinstintresset är just så omänskligt. Men också, uppenbarligen, kontraproduktivt. Man utnyttjar sannerligen inte vården och all den potential som finns: varken hos läkare eller patienter. Man slösar på människor för att spara några dollar. Samtidigt: Vården i USA är dyrast i världen. En del läkare håller med sig extrapersonal vars enda syfte är att förhandla med försäkringsbolagen. Men vissa tjänar stora pengar på det. Och maktens män och enstaka kvinnor behöver icke oroa sig. De och deras närmaste kommer att kunna betala nästa lilla skavank, medan människor, fattiga och därmed mindre värda, kan bokstavligen dö på akuten: med hjälp inom räckhåll därför att solidariteten är uppköpt och nedlagd.

Så ja: tendensen är klar. Varning för privatiseringskåta borgare!

Inga kommentarer: