tisdag 4 december 2007

Shopping tar Död På Hjärnceller...

... Visar Ny forskning... Eller? Inte? Kan inte ny forskning visa det? Ny forskning visar ju saker konstant. Och dör gör vi ju så himla mycket ändå. Av allt och inget. Shoppingen är ju annars inriktad just på att inte tänka. Istället för "jag tänker, alltså finns jag" blir det "jag shoppar, alltså finns jag."

I brevlådan dyker det upp speciella shoppingbilagor då och då och varenda gudförgäten förort ska ha något flådigt shoppingcentra, enligt temat: "Shoppa annars dör du". I samband med nine-eleven var det ju en form av motstånd mot bin Laden att shoppa sades det. "Shop til Bin Laden drops." Ett råd till vad man kunde göra besvarades av en med: "Buy some shoes."

(Inom parantes sagt: högermänniskor beklagar sig av och till att människorna sparar för lite. Men, hej, vi har ju tillväxten att tänka på. Samtidigt kan man läsa att i det socialistiska jantelandet Sverige har den allra rikaste procenten tillgångar värda cirka 2 700 miljarder kronor, vilket motsvarar mer än 40 procent av de samlade förmögenheterna. Kan man inte säga att tillgångarna är för ojämnt fördelade? Är inte det samhällsekonomiskt kontraproduktivt? Näe? Men det får mig att tänka på följande citat av en Timbro-ekonom: "Jag tycker att det är ett jätteproblem att folk inte har en förmögenhet... Jag tror att ett samhälle med förmögna människor är mycket bättre än ett samhälle där människor inte är förmögna.")

Tillbaks till shoppingens vara. I dagens City kommer det upp en ny serie som handlar om shopping. Det är ett nytt sätt att leva. En kvinna intervjuas och får frågan: "Händer det aldrig att du mår dåligt av shopping."

Hon svarar insiktsfullt: "Jo visst, men det beror inte på shoppingen utan att man har gjort av med pengarna. Ibland kan jag tänka hjälp, när jag ser kontoutdraget."

Hjälp, indeed.

4 kommentarer:

Swimsuit Issue sa...

Jag får en sur uppstötning av att bara tänka på ordet "shopping". Vad hände med 70-talets "Köp ingenting!". Jag tror jag ska sätta upp en sådan skylt på ytterdörren för trots att jag där har en skylt där det står "Ingen reklam tack" dyker det ner nån vidrig tidning då och då som informerar mig om en massa köpcentrum och var jag kan göra all min satans shopping!?
Det mest idiotiska är att det är först när folk slutat shoppa som de insett hur fattiga deras liv är.

Paolo Pissoffi sa...

Dock dyker en del av dessa shoppingbilagorna upp i DN som jag prenumerar på.

Jag ska dessutom ärligt talat erkänna att jag också shoppar och mår bra av det ibland. Böcker och cdskivor mest. (Fast mest förr när det gällde cd-skivor.)

Swimsuit Issue sa...

Hmm fast min definition av shopping är när man uteslutande handlar fast man inte behöver det och för nöjes skull. Shoppandet i sig har ju liksom blivit ett nöje. Cd-skivor handlade man väl innan internet så att säga, film också. Pierre Gilly var inne på nån ny sån där elektronisk bokgrej häromdagen såg jag, men jag vet inte om jag gillar de där grejerna ännu.
Men poängen här är att kultur kan man inte leva utan så det måste man ju införskaffa liksom mat och ingen säger väl "jag går och shoppar lite mat!" utom i ironisk bemärkelse kanske. Så att kalla införskaffandet av kultur för "shopping" tänker jag inte göra!:)

Paolo Pissoffi sa...

Jag håller med dig. Mest för att jag vill.

Jag tycker också att shoppa låter lite fånigt.

Det var ju buy-nothing day förrförra helgen.

Inte för att jag egentligen står bakom sådana jippon.