lördag 1 december 2007

Det Handlar Faktiskt Inte Bara Om Chávez

Å ena sidan såg jag nyss ett typiskt anti-Chavez inslag på SVT:s rapport. Det var nästan komiskt. Hela reportaget på kanske en och en halv stackars minut var utan tvekan vinklat. Man får en bild av att valet handlar om en sak och sak allena. Om Chavez ska härska för evigt eller inte. Det är mer komplicerat än så. Det handlar även om att stärka rättigheterna för människor som arbetar i den informella sektorn och om lagstadgad arbetstid på 36 timmar i veckan. Det handlar även om att eventuellt begränsa riksbankens makt och storgodsägares makt.

Å andra sidan. Det finns vissa poänger i kritiken mot honom. Varför bryr sig Chavez så mycket om vad den spanska kungen sade? Är hans eget ego av så stor vikt att han får ta personliga beslut som påverkar hela nationen? Och riskerar inte den så kallade socialismen Chávez talar om mest bli ett retoriskt enmansprojekt. Visst är det uppenbart att en del gjorts för att stärka demokratin i landet, men att skapa nya lagar som gör att han själv kan bli omvald tills han dör är osmakligt och om inte odemokratiskt i sig, så knappast något som stärker demokratin. Även om ledare i godkända demokratier kan väljas om och om och om igen, så är detta inte ett steg på rätt väg för Venezuela.

Ju mer jag läser om honom och hör honom ju mindre klok blir jag på honom. Samtidigt börjar kupprykten att florera igen. Venezuela ska "destabiliseras".

Samtidigt har högerns angrepp på honom och det faktum att han i USA till och med av någorlunda progressiva The Daily Show med Jon Stewart kallas för diktator gjort mig frustrerad. Så här långt har han vunnit en massa val. Inte därför att han kontrollerar media. Tvärtom. Trots media har han vunnit en massa val. Han är inte och har inte varit en diktator. Han styr landet därför att han vunnit en jävla massa val. Även om Magnus Linton på DNs: kultursidor skriver att yttrandefrihet har knutits till pengar i och med Chávez. Fast egentligen. Yttrandefriheten är knuten till pengar i hela den kapitalistiska världen mer eller mindre. Vilka äger medierna?

Men Chávez, eller bilden jag får av honom, skulle behöva en liten dos ödmjukhet. "Det handlar faktiskt inte bara om Chávez" är något som jag riktar både mot honom och medierna som bevakar Venezuela.

(Inom parantes sagt. Nathan Shachar, DN-liberalernas högerman på utrikesredaktionen som även förklarat att det varit valfusk bakom segrarna, översatte för ett par år sedan en mycket hätsk och hatisk anti-Chavez essä, ovärdig Dagens Nyheter, av Mario Vargas Llosa. I den artikeln befarade han att en folkomröstning inte skulle hållas. Han var övertygad. Folkomröstningen hölls och oops. Chavez vann.)

(Inom en annan parantes sagt. Jag beklagade i ett mail till DN Shachars latinamerika bevakning och just den från Venezuela. Att allt var illa i Venezuela menade Shachar i ett svar bekräftades av hans egna journalistkompisar i Venezuela. Han hade bett en att hitta en väljare som gått från att vara emot Chávez till att vara för. Det hade inte gått. Det motsatta däremot. Att det var valfusk ansåg han vara bekräftat. Jag tog upp Jimmy Carters närvaro under valet. Det ansåg Shachar vara en skamfläck för Carter.)

8 kommentarer:

Unknown sa...

Det handlar ju bara om Chavez... det handlar ju bara om han ska ha totalt oinskränkt makt i landet - vilket totalt underminderar demokratin i landet. Direkt demokrati? My ass. Den fungerar ju bara för att ge honom mer makt. När han har tillräckligt kommer det låta annorlunda i koskällan.

Som jag skrev i någon annan blogg. Utan att tänka på Chavez, ponera detta scenario:

En militär ledare i Sydamerika vill ändra konstitutionen så att han kan styra landet via dekret. Han kan utlysa undantagstillstånd och även styra centralbanken. Nu har han inte bara militären under sig, men även hela den ekonomiska apparaten och kontroll over folks reaktioner. Han har rätt att censurera media. Han tvingar sina ministrar att bära de kläder han säger ska bäras. Ingen ska få säga emot honom.

Tänk på Pinochet. Tänk på Stroessner. Tänk på Somoza. Tänk på snart sagt vilken diktator som helst under Sydamerikas blodiga historia och man får kalla kårar när man läser detta. Varför skulle det vara annorlunda när Chavez vill ha samma makt som de andra diktatorerna ville ha?

Skitlätt att bli poppis i ett land som har outsinliga mängder olja, speciellt när oljepriset ligger kring 100 dollar tunnan. Då kan man kasta pengar på vad som än rör sig. Man kan säga att alla ska ha fri skolgång, alla ska ha fri sjukvård, sänka skatter, jobba mindre, fri mat, osv.

Vad händer när man inte längre kan subventionera allt? Vad händer när oljepriset faller till 60 dollar igen? till 40 dollar? Vem råkar illa ut då? De som är mest utsatta naturligtvis. Chavez har spenderat de sista åren med att spendera alla pengar som skulle byggt statsfinanser till behjärtansvärda projekt för de fattiga. Men istället för att tänka långsiktigt har han spritt pengar likt en gödselspridare, och bränt alla slantarna. Venezuela är på ruinens brant.

Mannen med dubbla (!) Rolexklockor på armarna och 3000-dollars röda Armanikostymer kommer att falla tungt. Han är ingenting annat än en modern tids diktator. Spelar ingen roll om man är från vänster eller höger. Han blir sur för att Spanske kungen ber honom hålla käft. Klart, det skulle jag också bli. Men att expropiera alla spanska banker (där de flesta venezolaner har sina pengar) på grund av sitt ego är rätt och slätt galet. Han har till och med gått ut o hotat Spanien med att om inte vänstern vinner de spanska valen (!) kommer han att kasta ut all spansk investering i Venezuela. Är det en typ av människa man litar på? Någon man vill stödja?

En karl som under sitt veckoprogram ställer sig upp och sjunger mexikanska melodier ämnade till mexikanske presidenten - men där texten bytts ut till grovt kränkande meningar? Veckoprogram, för övrigt? 4 timmar varje söndag? Är det en normal människa? Vill man att han - som han sade idag - ska regera till 2050? Stackars venezolaner.

Själv bor jag tyvärr alldeles för nära honom (och alldeles för nära USA, f.ö.) och känner många venezolaner från alla samhällsklasser som flytt till Mexico för att söka ett nytt liv. De tror och vet att Venezuela har förlorats.

Unknown sa...

Jag hade också varit på min vakt om jag överlevt ett antal mordförsök och ständigt kan förvänta mig nya. Med denna verklighet i åtanke som en befrielseivrare bort från den marknadsfascistiska USAhögern får utså i Latinamerika idag, är det inte konstigt att karln utvecklar några personliga drag och jag beundrar hans lugn, jag hade inte stått ut en dag under sådana omständigheter, ens med den enorma folkliga uppbackning Chavez åtnjuter.

Venezuela är ett rikt land som vill förmedla de gemensamma tillgångarna jämnt och så länge den stora marknadsdiktaturen i norr (från Venezuela sett) betraktar sådan politik som "ett hot mot demokratin" varhelst den uppstår, kan landet ständigt natt och dag under vilka omständigheter som helst, förvänta sig en aggression från västmakterna och deras organ. I detta läge är vad Fidel Castro kallar en revolutionär demokrati att föredra till hotet mot nationen upphört.

Detsamma gäller Ryssland, våra papegojmedier spiller inte en sekund utan att skita ner etern med motbjudande russofobi a `la Der Sturmer. Här i väst har många patologiska massmördare till statsledare med de ena riggade valen efter de andra då de själva ofta inte kan uppbåda ett stöd högre än 20%. Från samma fascistunion (€U) som vägrar respektera en folklig omröstning i de få fall man tillåter det, utgår "demokratins väktare": OSSE, att övervaka andra demokratiformer. Faller de inte in i den anglo-amerikanska mallen för hur "demokrati" kan definieras står hela papegojmediadrevet av superrika familjer med tillhörande konglomerat beredda i periferin...

Swimsuit Issue sa...

Om Chávez ska kunna omväljas gång på gång ska inte vi bestämma. Det ska Venezuelas medborgare göra, vilket de idag gör. Framför allt ska inte CIA eller marknadsdiktaturen USA bestämma det. Man bör vara misstänksam mot den som vill skaffa sig så mycket makt, men fakta kvarstår att all makt som Chávez skaffat sig har han skaffat sig genom folkliga omröstningar.

Konspirationsvideon för den som kan spanska: http://www.aporrea.org/medios/n105515.html

Peoplayer: Det verkar ju rätt dumt att fly, varför inte stanna och kämpa för det Venezuela de vill ha då istället? 90-95% av medierna sprider ju anti-Chávez propaganda så dina vänner lär ju ha en plattform för sitt budskap. Ingen vad jag vet har blivit arresterad i Venezuela för att de tillhört oppositionen eller tillhört en kritisk journalistkår. Det känns dessutom oerhört svårt, åtminstone för mig, att förebrå fattiga människor för att de inte tänker tillräckligt långsiktigt, eller att de tänker på de stackars multinationella oljebolagen!? Buhu...synd om dem. Länders naturtillgångar ska INTE läggas i några få privata aktörers händer. Västvärlden har byggt upp hela sin rikedom i blandekonomier där man nogrant planerat efter de naturtillgångar man haft och man har kraftigt subventionerade jordbruk. Vi kan fundera på hur det skulle vara här annars. Men du kanske vill ha det som i t ex Ghana, som innan IMF och Världsbanken tog över var självförsörjande på ris. IMF och VB avskaffade subventionerna, med uppenbara resultat, jordbruket sönderslaget och det som finns på marknaden är subventionerat ris från USA.

6 timmars arbetsdag borde alla med någon form av hjärna kämpa för. Endast arbetsgivaren tjänar på att vi arbetar längre.

Unknown sa...

Ni missar hela poängen. Det här handlar om en militär som vill ha oinskränkt makt för att styra sitt land så som faller honom in. Blir man inte rädd för det? Vad är det för demokrati? Vad är det för skillnad på honom och andra diktatorer? Mugabe? Idi Amin? Flertalet i Sydamerika?

Enligt mina venezolanska vänner, flydde de för att undvika trakasserier från Chavez-trogna polis och militärer. Och du som säger att "mig veterligen har ingen blivit arresterad"... jösses. Var har du läst på?

Jo, han är sina "personliga drag" som du säger, Måns. Skillnaden mellan en tokig människa och en excentrisk människa är mängden pengar man har.

Ni sitter i er lilla säkra ankdamm, Sverige, och tror ni vet hur läget står till i hela världen för att ni har Internet. Så är inte fallet.

Ni undviker att röra vid mina kommentarer - om att karln är en rolexbög, älskar dyra kostymer, har ett privatflygplan för 65 miljoner dollar. Han censurerar press och förtrycker folk som tycker olika. Jävligt fin demokrati. Med dagens omröstning kan han - utan att ange några som helst anledningar kasta in folk i finkan, utlysa undantagstillstånd, ta tag i centralbanken, och styra på dekret - utan att någon får lägga sig i. Tycker ni att Sverige borde vara så?

Vem har snackat om multinationella oljebolag? Oljan tillhör Venezuela och bör göra det, men gör något långsiktigt med oljepengarna - passa på när marknaden betalar så mycket som den gör...

Jag hoppas innerligen att folket i Venezuela tar sitt förnuft till fånga och kastar ut galningen. Han kan ju alltid ta över Kuba som behöver en "stark" ledare.

Unknown sa...

Jag misstänker snarare att "dina venezolanska vänner" (heter de möjligen Molgan allihop?) mer "flytt" från "tyngande skatter" och demokrati än påstådda hot från militären.

De kan ju alltid sticka till övriga mollganiter i Miami...

Unknown sa...

Molgan? Vet inte riktigt vad du talar om. Det är människor som - till skillnad från dig - fötts och levt i Venezuela. De skulle knappast fly från "tyngande skatter" till Mexico, då Mexico har minst lika höga skatter som Venezuela.

Ja, de kan flytta till Miami och du kan flyta till Venezuela för att njuta av den underbara demokrati Chavez bjuder på.

Unknown sa...

Tänkte väl det.....

Till pp ovan och andra pissliberala pojkrumsfascister kan det vara intressant att känna till att Mållgan är Alfons Åbergs "hemliga vän" . Han finns bara i fantasin men är verklig nog för Alfons....

Unknown sa...

"pissliberal pojkrumsfascist"? Jösses, snacka om låg nivå. Om du är så frustrerad att du måste använda okvädesord istället för sakliga argument, så... Jag läser inte barnböcker och har inte gjort på en bit över 30 år, men det gör du uppenbarligen. Rödvinskommunnister är ju precis som barn, å andra sidan. Små händer - svårt att fatta.

Vad hände med Chavez enorma folkliga stöd? Inte så mycket sånt längre, va? Grattis.