lördag 29 december 2007

Vad Israel Begär Är Det Relevanta, Inte Vad Palestinierna Behöver

Israel har stoppat humanitärt bistånd med förklaringen att påsarna som kommer från EU innehåller ämnen som kan användas till att göra sprängmedel. Det finns inga dåliga ursäkter till att svälta palestinierna utom de dåliga. Eller så vill man behålla påsarna själva. (Inom parantes sagt. Det kommer att smugglas in vapen och sprängmedel till palestinierna. Är det så jävla konstigt? Och visst. Sånt leder till att Israel försöker stoppa det med alla möjliga medel.)

Under tiden dödas det folk på båda sidor. Som vanligt fler på den ena dock. Men vissa sörjs mer än andra.

"We mourn the deaths of the two soldiers. Every death is a senseless one," säger Salam Fayyad angående de två israeliska soldater som blev skjutna häromdagen när de på sin fritid befann sig på ockuperat område. Han sade det i ett möte med Shimon Peres i Herzliya. Man samarbetar med Israel för att gripa de som låg bakom dådet. Vissa liv är mer värda än andra.

Israel å sin sida tolkar samarbete som att man gör som man vill och den palestinska marken är den man samarbetar med eller på om man så vill. Teoretiskt samarbete är också en form av samarbete. Ungefär som att man i teorin säger sig vilja stå bakom en palestinsk stat.

1 kommentar:

alandalus sa...

Jag påminns om en annan dålig ursäkt för blockaden. Israel förbjuder införsel av papper till Gaza med motiv att de kan användas för att "print books with Hamas ideology".

Resultatet blir brist på skolböcker och, vilket apartheidstaten kallt räknar med, att palestinierna får sina liv snäppet försämrade.

För övrigt gör Fayyads ord (om de stämmer) att de som kallar hans regering en Vichyregering får helt rätt.