måndag 31 december 2007

Nathan Shachars Frågor

I dagens DN får tidningens utrikesredaktion ställa de avgörande frågorna om sin region. DN har dessvärre Nathan Shachar i Jerusalem. Hans uppenbart pro-israeliska synvinkel på konflikten gör att frågorna han ställer, redan på förhand, lägger skulden på den svagare parten: den ockuperade parten och gör Israel till offret. Patetiskt.

”Kommer Hamas lyckas torpedera en eventuell fredsprocess?” Är nämligen en av Nathans huvudfrågor. Vad säger man om en sådan ”journalist”?

”Kommer Hamasregeringen i Gaza att stoppa raketbeskjutningen av Israel?” är en annan.

En tredje. ”Kommer Tony Blairs vision om ekonomiskt uppsving i Palestina att ge några konkreta resultat?”

På den tredje frågan måste man fråga sig, har Israel någon del i den extrema fattigdom som allt mer breder ut sig i Gaza? 85 % av invånarna (man ska även komma ihåg att 48 % är under 15 år, 60 % under 18 år) lever under fattigdomsgränsen. Gazas industrier slås ut, Gaza görs alltmer till ett ghettofierat fängelse. Samtidigt som FN bara kan se på. Tony Blairs vision? Vem fan är Tony Blair?

Nathan ställer i ärlighetens namn även frågorna: "Kommer fortsatta fredsförhandlingar fälla Israels regeringskoalition?" "Kommer den israeliska generalstaben att övertala politikerna att invadera Gazaremsan?"

Alla dessa frågor ställs samtidigt fakta på marken visar att Israel fortsätter sitt dagliga dödande. Och har gett ett årligt resultat av framförallt palestiniskt lidande och död. I denna sammanräkning räknas inte de människor som dör på grund av belägringen/ockupationen. Människor som inte får den vård de behöver. Men likväl dödas av Israel. Med belägringen dödar man även en del av framtiden för palestinierna.

Men jag har en önskan inför år 2008. Det är att Nathan Shachar får ett palestinskt pass och tvingas leva i Gaza under hela nästa år. Nathan Shachars frågeställning ställer nämligen frågor om DN:s objektivitet.

Även Rawia Morra skriver och visar lite bilder.

1 kommentar:

Jinge sa...

Shachar gör väl det som han är anställd för att göra...