onsdag 21 februari 2007

The Daily Show- En Ny Form Av Desperation

Egentligen borde inte Canal + ha The Daily Show. Den borde gå på SVT.
Att superkonservativa propagandakanalen Fox News är rädda och imponerade av succéerna The Daily Show och The Colbert Report bevisas av att man nu har startat en egen variant.

Jag såg intervjun, eller vad man ska kalla det, där Bill O´Reilly intervjuade Colbert. http://www.youtube.com/watch?v=ychz3N8M_hg Colbert fortsatte att agera i den intervjun, att vara någon annan. Intervjun var något av en besvikelse, men efteråt diskuterade man om varför The Daily Show var så stort. O´Reilly dryg som han är var dock tvungen att poängtera att så stora är de inte. Hans program drog ju någon miljon mer. Innan intervjun kommenterade han att Colbert och The Daily Show hade honom att tacka för allt. Men att The Daily Show och The Colbert Report lockar människor imponerar på de flesta. En del beklagar sig för att en del människor får sina politiska nyheter från showen. Andra menar att man måste följa med i nyheterna för att uppfatta vad som är roligt. Bill O´Reilly och Fox News menar också att, eftersom man anser att man gjort en undersökning om detta, att Jon Stewarts tittare bara är unga slackers. Kritiker menar också att The Daily Show gör framförallt unga mer cyniska.

Andra menar att det man gör i dessa program är att också ta upp nyheter som andra inte gör. Man ger vissa nyheter sitt rätta värde, genom att uppmärksamma de, nyheter som annars smiter ut bakvägen. Jon Stewart och Colbert och deras medarbetare skapar diskussioner världen över, och skapar aktivism. Jon Stewarts besök på Nyhetsprogrammet Crossfire, som för övrigt visar en brilliant men arg Jon Stewart, blev år 2004 års mest diskuterade media händelse på bloggarna. (Se klippet.) För i grund och botten är det media som Jon Stewart kritiserar. De gör helt enkelt inte sitt jobb. Det är i bristen som något måste fyllas ut eller upp, det är det uppenbart osagda och i diskrepansen mellan det som sägs och det som sker som skapar utrymmet för ett program som The Daily Show och ironin. Det är också om inte ett botemedel mot hyckleriet och det som är dåligt, som en tablett aspirin för att kunna orka med det politiska, för att inte bli en apolitisk cyniker som The Daily Show gör nytta. I en intervju med Jon Stewart ställer Bill Moyers frågarn: "I do not know whether you are practicing an old form of parody and satire or a new form of journalism.” Jon Stewart svarar: "Well then that either speaks to the sad state of comedy or the sad state of news. I can't figure out which one. I think, honestly, we're practicing a new form of desperation.” http://www.counterpunch.org/boler02202007.html

The Daily Show är utan tvekan det bästa politiska satirprogram jag någonsin sett. Våra svenska varianter är oerhört bleka i jämförelse (och är i ärlighetens namn inte lika politiska.) Jon Stewart har dessutom en avväpnande självdistans.

Vem skulle kunna bli Sveriges Jon Stewart? Eller Colbert?

Inga kommentarer: