torsdag 15 februari 2007

Ett Besök På Fredrik Malms Blogg Håller John Blund Borta

Av någon outgrundlig anledning halkade jag in på Fredrik Malms blogg. En anledning kan vara att det undermedvetna vet att jag behöver vara vaken, och att för mycket koffein inte är bra: "pröva adrenalin, pröva adrenalin", viskar det undermedvetna så att jag både hör och inte hör. Sagt och gjort.

"Rekordmånga jobb meddelar TT idag. Så är det. Tydligen har det inte anmälts fler lediga jobb hos Arbetsförmedlingen sedan i början av 1970-talet. Högkonjunkturen går fortsatt bra och alliansens ekonomiska reformer förstärker den här utvecklingen."

Så är det, alltså. Ska vi gissa att på de punkter där det inte går riktigt lika bra, tar det lite längre tid för reformerna att slå in. Så är det alltså, den arbetslöshet som började sjunka månaderna innan valet, kanske berodde på att marknaden visste vad som komma skulle?

Något som dock oroar Malm är att man ska börja titta för mycket på opinionssiffrorna och inte gör som Svenskt Näringsliv vill. Malm är inte heller helt förtjust i den makt facket besitter. Det som kan bromsa utvecklingen är med andra ord folket och facket.

Så är det alltså.

Kommer valrörelsen 2010 att delvis bli ett pinsamt gräl om vilka som fick arbetslösheten att sjunka med några tiotusentals jobb? Vilka som fick den att sjunka lite grann mest? Nåväl. Hur som helst, så är det inte konstigt att förändringar sker. Svenska folket valde en borgerlig regering. Jag förvånas lite över den förvånade upprördheten hos vänstern. Visst. Sossarna betedde sig som en högerregering stundtals, men nu vann en allians som var tydligt höger i sina politiska förslag, även om man var mer PR-mässiga än någonsin tidigare och lyckades dölja vad flera av förslagen egentligen gick ut på. Sossarna klarade inte längre av att vinna genom den fantastiska taktiken att gå i opposition mot sig själva. Man kunde inte längre peka på borgarnas oenighet, utan att framstå som desperata. Valet var förlorat. Trots att det mesta i Sverige var ur en välfärdskapitalistisk syn riktigt bra. Trots att företagen gjorde rekordvinster och att de svenska finanserna var bättre än någonsin valde folket en mer kapitalistisk regering som ville skära ned på delar av välfärden. Där är vi nu.

Men vad gäller Fredrik Malms blogg, så råkade jag gå ner på sidan och läsa mer... då kände jag att det fick vara nog. Jag vill inte drabbas av insomnia.

Inga kommentarer: