tisdag 27 februari 2007

Propaganda

Detta är mycket fascinerande och intressant. Och precis som Ali Esbati noterar, propaganda fungerar. Men jag tycker också man kan se att det här nedan är en lista som skulle kunna vara en omröstning av folkpartiets alla liberaler. "Rangordna de länder ni gillar minst och länder där ni skulle kunna tänka er att våld eller sanktioner skulle vara en bra meod för att göra de mer västligt demokratiskt inriktade. " Men, i ärlighetens namn, även om det är propaganda som föranleder att dessa länder är med på listan är det inte helt fel. Inte helt.

"The country viewed as least-favorable by Americans is Iran (9 percent), followed by North Korea (12), Iraq (15), Palestinian Authority (16), Syria (21), Afghanistan (23), Cuba (25), Pakistan (28), Saudi Arabia (35), Venezuela (41) and China (48)."

Dessa siffror kommer naturligtvis också att märkas i den nystartade valrörelsen i USA. De olika kandidaterna kommer självklart att vara oerhört nära varandra i fördömandet av dessa länder och myndigheter. Man kommer att skilja sig i retorik och i hur man ska hantera problemen i viss mån, men knappast i själva ifrågasättandet av dessa länder. Demokraterna är i grund och botten lika arroganta och föraktfulla mot palestinierna som republikanerna, och attityden gentemot Venezuela är likadan. Men sedan finns det också vissa problem som jag inte ska gå in på här. Naturligtvis är de flesta av dessa länder diktaturer, men framförallt, är de mer eller mindre en nagel i ögat på USA.

Att den palestinska myndigheten är med på listan berättar en del om hur synen på konflikten Israel/Palestina presenteras av US-medier. Samtidigt ökar förtroendet för Israel i USA. Något märkligt kan tyckas. Men så läser jag en artikel från LA Times (via Angry Arab: och jag ser nu att artikeln inte går att läsa längre.) som berättar om hur anti-semitism fabriceras för att släcka ned en muslimsk välgörenhetsorganisation. I en sammanfattning av en avlyssning som FBI gjorde mot välgörenhetsorganisationen i fråga har helt enkelt FBI inte bara förvanskat citat man har hittat på anti-semitiska utfall. Man attribuerar människor rasistiska och anti-semitska citat som de aldrig sagt.

I ett PM från FBI står det att en person från välgörenhetsorganisationen hade sagt till Israeliska myndigheter att medel från välgörenhetsfonderna "were channeled to Hamas", men försvarsadvokater berättar att översättningen från arabiska via hebreiska till engelska blev helt fel och att orginaluttalandet egentligen lyder: "We have no connection to Hamas."

Nåväl. The Holy Land foundation stängdes ned efter elfte september 2001, efter år av påtryckningar från pro-Israeliska lobbygrupper.

Till det ska tilläggas, DN och deras faktarutor, eller bakgrund som de kallas. I dagens DN använder man än en gång sig av en faktaruta för att beskriva något som om det vore svensk Israel-information som skrev den. Hamas bär skulden för det mesta enligt dagens faktaruta. Faktarutor har inte mycket plats, så det är sant att man måste välja sina fakta. Passande nog, passar dessa små "faktarutor" för det mesta Israel. Bakgrundsrutan lider dock av selektivt närminne.

Inga kommentarer: