torsdag 28 februari 2008

Ännu Ett Barn Är Begravet i Gaza

"Ett barn är begravet i Gaza.
En yttersta deportation.
Hans kropp ligger svept i en trasa.
Han avled av ockupation.

Med samma förlamande fasa
som barnen vid Auschwitz´station
han såg när de började gasa
och skjuta helt utan pardon

Så lätt kan ett livsprojekt rasa
Så krossas en världsillusion
Ett barn är begravet i Gaza
förgjort av en herrenation."

Så skrev Mats Nörklit för många år sedan i Dagens Nyheter (vilket ledde till en del rabalder, men å andra sidan, läs detta: israelisk minister hotar med "holocaust"). Jag tänker på den lilla versen när jag läser om Israels fortsatta våldsdåd och hur minst 30 palestinier dödats varav flera var barn. Och hur utrikesministern för USA, USA liberalernas egna Nyckel till fred, reagerar.

Condi Rice. Hon känner, hon känner deras smärta, med Israel som fått en medborgare dödad. Inga födslosmärtor. Det är äkta sympati. Men hon glömmer inte bort palestinierna. Någon bär ju trots allt skulden för det som sker.

Men hon har ändå en viss sympati med palestinierna även om det som sagt är deras eget fel att de blir dödade av Israel. - Jag är orolig för de humanitära villkoren där och att oskyldiga människor i Gaza drabbas. Vi måste dock komma ihåg att Hamas aktiviteter är orsaken till vad som händer i Gaza, sade Rice.

Hon menar att raketangreppen måste upphöra. Men naturligtvis bara palestiniernas.

Israel stryper tillgången till förnödenheter, man försvårar möjligheten för palestinierna att få rent vatten. På i stort sett veckobasis gör man räder och tillfångatar palestininer. Men allt detta, allt detta: mina damer och herrar är palestiniernas eget fel. FN-ledaren säger, utan ett spår av medveten svart humor, att han hoppas att detta inte får fredsprocessen att spåra ur.

Så vem tror att palestinierna kommer att ge upp? Vem tror att det är så här man bekämpar terrorism? Eller anti-semitism? Idioter och rasister.

Nyckeln till fred kommer dock fortsätta att öppet stödja den ena sidan med allt de kan erbjuda. Och man kommer i sin sanna diplomatiska anda att säga:

"Vi förstår er sorg när ni palestinier begraver era barn, men ni har er själva att skylla. Sådär. Ska vi sätta oss ned och förhandla nu! Israel, vad vill ni ha?"

Uppdaterad: pga Rawia Morra.

Inga kommentarer: