onsdag 28 maj 2008

"Det är väldigt svårt att bevisa att man är oskyldig."

I en diskussion på radio för ett tag sedan om terrorism och om terrormisstänkta sa Ulrika Karlsson, moderat, något som kännetecknar kriget mot terrorism. Radioprogrammet föregicks av ett reportage om somalier i Sverige som drabbats av Säpo, vår egen rasistiska paranoida säkerhetstjänst, med rätt att behandla vissa människor som man behagar. Så vad sa Ulrika?

"Det är väldigt svårt att bevisa att man är oskyldig."

När Condi Rice kommer hit, utbuad, men inte tillräckligt, så är det något hon har varit med och bidragit till: Att rättsäkerheten och mänskliga rättigheter satts ur spel i ett spel kallat: Kriget mot terrorismen. Är man muslim, svart, arab, fattig eller något annat mindre värdefullt mänskligt ökar just bördan på var och en att bevisa sin oskuld. Alla som applåderar eller ens respekterar Condi Rice ska skämmas. Men våra borgerliga politiker kommer säkert att buga sig, böja sig.

Fotnot: Jag tror att det var i radioprogrammet Konflikt som Ulrika Karlsson sa dessa bevingade ord. I lördags, eller förra lördagen. Mitt minne är inte som det bör. (Hyfsat dålig källhänvisning, va?)

1 kommentar:

Niclas Vent sa...

Jag vill förstå vad du menar, men lyckas inte riktigt. "Det är väldigt svårt att bevisa att man är oskyldig", är ju ett konstaterande som alla kan hålla med om, väl? Det ÄR väldigt svårt, ibland direkt omöjligt, det går inte att förneka.

Men tyckte Ulrika Karlsson att det är onödigt svårt, att det borde vara lättare, att det är beklagligt, nödvändigt, nödvändigt ont, önskvärt, gott och fint, eller vad?