lördag 17 januari 2009

Ett Par Frågor Till En Ambassadör

Michael Winiarski, DN, intervjuar Israels ambassadör:

Alla bilder på brinnande FN-hus och massakrerade barn, gör inte de att ni förlorar i den allmänna opinionen?

För varje bombattack ökar stödet för Hamas och vreden mot Israel, och det ser ut som om islamisterna och Iran vinner poäng på konflikten. Är de militära vinsterna värda de politiskt långsiktiga kostnaderna?

...Och låt så den israeliska ambassadören få köra sin propaganda utan att ställa följdfrågor, såsom Winiarski brukar intervjua människor tillhörande den starka västerländska eliten. Problemet här är alltså alla dessa "bilder på brinnande FN-hus och massakrerade barn", inte det faktum att man faktiskt har bombarderat FN-hus och massakrerat barn. Stackars Israel förlorar i propaganda på grund av detta.

Dessutom borde en journalist kunna ifrågasätta Israels motiv, inte alltid ha Israels tolkningsföreträde, som utgångspunkt för intervjun.

Han låter ambassadören få säga följande, exempelvis:

Men se vad Hamas gör: de använder civila som mänskliga sköldar. Vi har bildmaterial som visar hur de placerar sina barn med gevär framför dem. Det har att göra med hur de bedriver krig, de bryr sig inte om sina medborgare, de offrar dem och använder det in sin propaganda.

...utan att ifrågasätta detta. Det finns ju dessom flera källor på det motsatta från exempelvis Amnesty (Amnesty anklagar även Hamas för att strida bland civila, men inte för att använda de som mänskliga sköldar). Tidigare källor från tidigare "krig" visar att Israel använder sig av mänskliga sköldar. Man har även använt sig av det på ockuperade områden förr. Israel visar ingen hänsyn till palestinsk civilbefolkning, det har visat sig så många gånger genom åren att det knappast borde behöva upprepas.

2 kommentarer:

Elise sa...

Jag hade också gärna sett att Winiarski ifrågasatt denna fokusering på Hamas erkännande av Israels rätt att existera. Andra palestinska grupper (PLO etc.) har ju gjort detta, men det har inte lett till att Israel lämnat tillbaka de ockuperade områdena. Istället är det så att varje gång palestinierna backar något i sina krav pressar Israel dem ytterligare, hittar på något annat skäl till varför man inte ska behöva rätta sig efter FN-resolutioner och internationell lagstiftning: för varje "lillfinger" som palestinierna ger dem, tar de "en hel hand".

Paolo Pissoffi sa...

Ja, den fokuseringen är vansinnig. Det finns ingen anledning till att erkänna Israels rätt att existera. Kravet är så absurdt att jag blir alldeles matt i kroppen när jag tänker på det.