fredag 19 januari 2007

Av Intresse. Eller?

Många av oss vet mer vad som försiggår i Linda Rosings liv än vad som händer i övrigt på den här planeten. Ansvaret vilar väl delvis på alla oss medmänniskor. Idag har vi möjligheten att ta reda på mer saker genom ett större informationsutbud. En del hävdar ju att det är för stort. Men mediernas makt är stor, och deras inflytande enormt. Ibland kan kvällstidningarna på egen hand få människorna till aktivister som gör allt för att rädda, exempelvis noshörningen Nelson eller apan Ola. Japp, vi är inte egoister: noshörningen Nelson kunde vi gråta för, och apan Ola kunde vi kämpa för.

Men, mediernas roll, då? Vad de rapporterar om och inte rapporterar om, tenderar att ha mycket stor betydelse för utformandet av vårt sett att se på världen. En del skandaler skapar drev och moralpanik. Så vad media inte rapporterar om är också av vikt. Vad utelämnar de? Läkare Utan Gränser har nyligen utnämnt år 2006 års mest bortglömda kriser.

"I länder som Haiti, Kongo-Kinshasa, Sri Lanka, Tjetjenien och Colombia pågår konflikter som sällan eller aldrig hamnar på tidningarnas förstasidor. Länderna finns alla med på Läkare Utan Gränser årliga lista över ignorerade kriser som släpps i dag. Flera av de uppmärksammade kriserna pågår år efter år och drabbar miljontals människor världen över.- Vi vet att medieuppmärksamhet i sig inte kan förbättra levnadsförhållanden för dem som upplever en humanitär katastrof men dessvärre är ofta medias närvaro en förutsättning för att bidragsgivare ska bistå med pengar och politiker ska ta upp debatten, säger Anneli Eriksson ordförande för Läkare Utan Gränser i Sverige."

Får jag komma med en gissning? Dessa kriser uppmärksammas ungefär lika mycket i år. Linda Rosings bröst hoppade ju trots allt ur en klänning häromdagen och alltid går det någonting på TV som handlar om giftassugna bönder eller medie-kåta och danssugna kändisar som kan vara värt att rapportera om istället.

(Vän Av Ordning, folkpartisten, protesterar: - Det är skillnad på kvällstidningar och morgontidningar, TV3:s nyheter och Rapport. Må så vara, svarar Paolo, men vi vet ju att det är sen gammalt: ur nyhetssynpunkt är vita människor mer värda än andra människor, och kända människors bröst roligare att se, än det är att titta på undernärda människors kroppar. Men, hej: låt oss skänka nio nittio till Röda Korset och lätta på samvetet.)

http://www.doctorswithoutborders.org/publications/reports/2007/top10_2006.htm

Inga kommentarer: